Најновије

Вашингтон би да по други пут обмане Москву и наведе је да се једнострано разоружа

Званични Вашингтон је – преко заменика свог државног секретара Џона Саливана – предложио Русији да пристане да у Споразум о смањивању стратешког офанзивног наоружања буде укључено њено најновије и најбоље оружје.

Илустрација (Фото: mil.ru)

Није прецизирао на које руско оружје мисли, али је несумњиво имао у виду „Кинжал“, „Авангард“, „Буревесник“, „Калибар“ и „Посејдон“.

Саливан је нагласио да је за САД то кључни услов да пристану да важење тог споразума буде продужено.

Он је то предочио на седници спољнополитичког комитета Сената САД која је била посвећена његовој кандидатури за новог амбасадора Сједињених Држава у Москви.

Саливан је сенаторима посебно указао: „Ако бисмо са Русијом започели преговоре о продужавању важења Споразума о стратешком офанзивном наоружању без укључивања у њега новог руског оружја – то би нам везало руке“.

На ово су муњевито одреаговала оба дома руског парламента.       

Члан комитета Савета Федерације (горњег дома) за одбрану и безбедност – Франц Клинцевич – изјавио је да Москва на то неће пристати:

„То би значило пристајање на слабљење наше одбрамбене способности. Нећемо дозволити да нас поново обману. СССР је пристао да ради закључивања сада важећи споразума уништи своје најбоље оружје. Тиме је себе ослабио, а Американцима обезбедио предност“.  

Клинцевич је упозорио да Вашингтон жели да поново обмане Москву и да је по други пут ослаби.

Први заменик председника комитета Државне Думе за одбрану Андреј Красов поручио је САД: Русија ни на шта једнострано неће пристати.

„Русија у Сједињеним Државама види свог заклетог непријатеља“

Џон Саливан је сенаторима, могуће је и зато што међу њима има немало русофоба, рекао да Русија на САД гледа као на свог „заклетог непријатеља, а сама притом постаје противник Америке“.

На истој линији је додао: „Русија тежи да подрије САД и нашу демократију. Поводом наших избора она води непрекидну хибридну кампању против САД. То није аморфно злонамерно деловање јер њиме руководи врх руске власти“.

Русија тестирала нуклеарно оружје за последњи удар. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА