Најновије

Безазлене навике које оболели од грипа практикују, а никако не би смели, јер само погоршавају болест

Сезона је грипа и прехлада, и ако немате снажан имуни систем, готово је неизбежно да и ви "закачите" ова непријатна обољења.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Кад је реч о грипу, посета лекару је обавезна јер ово обољење може озбиљно угрозити ваше здравље. 

Осим појачаног уноса течности и мировања, који се увек препоручују код грипа, треба да знате шта још никако не треба да радите ако не желите да погоршате симптоме и продужите боловање...

1. Не претерујте с лековима због посла

Без обзира на то да ли ваш послодавац благонаклоно гледа на боловање, најбољи начин да оздравите од грипа јесте да се лечите код куће. Вирус грипа је врло заразан и брзо се шири. Не покушавајте да га сузбијете "брзински" претераним уносом лекова како бисте се што пре вратили на посао. На тај начин ћете само изложити вирусу још више људи у вашем окружењу, а нећете убрзати оздрављење. Напротив. Створићете отпорност организма на лекове.

2. Не "лепите" се за укућане

Заборавите на грљење и мажење са партнером, колико год да вам је то потребно. Ако сте већ у кући због грипа, гледајте да избегавате физички контакт са укућанима да их не бисте заразили. Понекад је довољно само да будете близу особе с којом разговарате да бисте јој пренели болест. Вирус живи у ситним капљицама влаге која се издише дисањем (као и кашљем или кијањем).

3. Кокице и ТВ до касно у ноћ? Заборавите!

Нема ничег пријатнијег од доброг филма и меког покривача кад сте болесни и осећате се лоше. Ипак, одлазак на спавање у ситне сате само погоршава болест. Вашем имунолошком систему је потребно време да би се одбранио. Одмор и правилан сан ће га ојачати. Спавајте што је више могуће како бисте свом телу пружили прилику да се опорави.

4. Спуштање температуре хладним тушем

Сигурно сте од вашим мама и бака чули да су ледена купка или хладан туш најбољи начин да се брзо снизи температура. Хладна вода ће вам заправо повисити температуру, каже алерголог др Патриша Вилијамс. Црни лук је најбољи природни лек који помаже лечењу грознице и високе температуре. Исецкани црни лук положите у чисту крпу и облоге ставите на стопала.

5. Не кашљите у длан

Свакако, кашљање или кијање у длан је боље него да испуштате капљице пуне вируса у ваздух. Али након тога, оставићете траг вируса на било чему што додирнете, укључујући врата купатила када одете да оперете руке. Вирус грипа може да живи сатима на чврстим површинама и тако потенцијално инфицира друге. Када вам дође да кинете или кашљете, обавите то у папирнату марамицу и затим је одмах баците.

6. Избегавајте друштво пушача

Можда вам овај савет делује непотребан, јер већ знате да дувански дим, било да ви пушите или не, оштећује плућа. Међутим, штета је двоструко већа када сте болесни. Дим цигарета иритира плућа и сасвим сигурно ће погоршати кашаљ.

Не узимајте вакцину против грипа, она подстиче ове тешке болести. Више о томе читајет ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА