Најновије

ПОМОГЛИ СТЕ НАМ ДА ЗАШТИТИМО СВЕТ ОД РУСКОГ СЕРВЕРА: Скопље у НАТО, Подгорица у ЕУ као награда! (ФОТО/ВИДЕО)

Амерички државни секретар Мајк Помпео у Охриду је данас изјавио како је сигуран да ће током јесени амерички Сенат одобрити Протокол за чланство Северне Македоније у НАТО-у, док је претходно током посете Подгорици поручио да Црна Гора као чланица НАТО-а дели америчке приоритете у читавом спектру спољнополитичких питања.

Мајк Помпео (Фото: flickr. com)

Убеђен сам да ће Северна Македонија бити јака земља савезник у НАТО-у и сигуран сам да ће амерички Сенат ове јесени одобрити Протокол за чланство, са чим ћемо вам и формално пожељети добродошлицу у Алијансу", рекао је Помпео, након данашњег сусрета са македонским премијером Зораном Заевим, те претходно са председником Стевом Пендаровским.

Он је, уз остало, поручио да је борба против корупције важан циљ на путу Северне Македоније ка Северноатлантској алијанси, те захвалио што је Северна Македонија била НАТО партнер у мисијама у Ираку и Афганистану.

“Као водећа демократија у свету, САД подржавају државе које се боре за владавину права, а борба против корупције је од кључне важности, како за чланство у НАТО-у и ЕУ, тако и за ваше грађане. САД ће и даље бити партнер Северне Македоније”, изјавио је Помпео.

Он је изразио задовољство што се његова посета поклапа са 25. годишњицом успостављања дипломатских односа између САД-а и Северне Македоније, те похвалио договоре које су постигли о решењу спорних питања са Грчком и Бугарском, те Договор из Преспе назвао историјским.

"Чланство у НАТО-у је наша суверена одлука за коју постоји снажна изнадпартијска подршка и међуетнички консензус. То је за нас постизање једног историјског циља. Велики бенефит не само за нашу земљу, него и за јачање безбедности, слободе и демократског просперитета целог региона", рекао је, уз остало, македонски премијер Зоран Заев након сусрета са америчким државним секретаром.

Долазак америчког државног секретара у Охрид је овако изгедао:

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски оценио је да посета америчког државног секретара долази у посебно важном периоду за Северну Македонију, саопштено је из кабинета Пендаровског.

"САД су наш стратешки партнер још од наше независности, а америчка подршка била је кључна у одбрамбеним реформама и трансформацији наше Армије, у циљу испуњавања критерија за чланство у НАТО", рекао је Пендаровски током сусрета са Помпеом.

Помпео је посетио и Цркву Света Богородица Перивлепта, која је реновирана и конзервисана средствима обезбеђеним преко УСАИД-а, а за вријеме његовог боравка безбедност у Охриду је подигнута на највиши ниво.

Амерички званичник је стигао у Охрид након што је током преподнева у Подгорици разговарао са званичницима Црне Горе.

Помпео у Црној Гори: Заштитили смо свет од руског софтвера

У Подгорици је Помпео, током званичне посете Црној Гори, изјавио како су САД "захваљујући директној сарадњи са Црном Гором у области сајбер безбедности успеле да развију заштиту од најновијег руског злонамерног софтвера".

Помпео је у изјави након разговора са председником Црне Горе Милом Ђукановићем и премијером Душком Марковићем рекао да су САД сведоци лидерства Црне Горе у конфронтацији са опасностима 21. вијека, нагласивши борбу против сајбер напада.

"Црна Гора, као чланица НАТО-а, дели америчке приоритете у читавом спектру спољнополитичких питања. Захваљујемо се на подршци резолуцијама САД у Уједињеним нацијама, те на подударности са нашим дипломатским напорима што се тиче Сирије, Ирака, Либије и Републике Ирана. Задовољство ми је извјестити да су Сједињене државе ове седмице дале понуду (Црној Гори) за продају, 36 милиона долара вриједне војне опреме", рекао је између осталог државни секретар Мајк Помпео говорећи о спољнополитичким приоритетима САД.

Помпео је додао да је Црна Гора као чланица НАТО-а на путу да испуни квоту од 2 одсто потрошње (за сектор одбране).

"Ваше оружане снаге су допринеле мисијама, укључујући мисију НАТО у Авганистану", навео је.

Када је реч о унутрашњим политичким приликама у Црној Гори, Помпео је рекао да види Црну Гору "као лидера у регионалном напору на искорењивању корупције, јачању правне државе и гарантовање слободе медија".

"Раније ове године сам упознао Оливеру Лакић, једну од добитница награде 'Храбра жена'. Она је црногорска новинарка упуцана у ногу због извештавања о шверцу цигарета. Такви, презира вредни, напади на новинаре су напади на демократију и заједничке принципе НАТО савеза. Починитељи ће бити пронађени и мораће да одговарају", рекао је Мајк Помпео, наглашавајући да ће Сједињене Државе наставити да стоје уз народ Црне Горе као савезника и партнера.

Марковић: Присуство САД и ЕУ на Западном Балкану од стратешког значаја

Црногорски премијер Душко Марковић и Мајк Помпео су заједнички констатовали да је ово историјска посета америчког државног секретара Црној Гори. Марковић је навео да је ова посета знак посвећености Сједињених Држава земљама региона, његовом просперитету, стабилности и безбедности.

"Од стратешког је значаја да Сједињене државе и Европска унија буду присутни на Западном Балкану. И заједно раде како се не би оставио простор за оне који не деле наше заједничке принципе и вредности", рекао је Марковић

"Црна Гора и САД", навео је црногорски премијер, "немају само пријатељске и блиске односе, већ нас везује и савезништво у НАТО, најважнијем политичко-војном савезу на свету".

"Посебно је важно што САД подржавају европску и евроатлантску интеграцију и регион у целини у складу са индивидуалним заслугама. То је једини гарант његове дугорочне стабилности и безбедности. Веома је значајно да Црна Гора и Србија убрзо наставе разговоре (о чланству у ЕУ) а да Северна Македонија и Албанија започну већ ове године", рекао је премијер Марковић.

Он је изразио очекивање да ће посета Помпеа донети нови ентузијазам и енергију за наставак демократског и економског развоја региона и за решавање преосталих отворених питања.

Помепову изјаву о подршци црногорском путу ка ЕУ, са сусрета са Марковићем, пренели су претходно на Твитеру Влада Црне Горе и Амбасада САД у Подгорици.

Након што је амерички дипломата данас слетио на подгорички аеродром, гдје га је дочекао министар вањских послова Срђан Дармановић, на Твитер налогу Владе Црне Горе објављена је порука:

"Добродошлица за савезника и пријатеља!"

Прву званичну посету америчког државног секретара Црној Гори пратиле су велике мере обезбјеђења, уз блокиране све бочне улице од аеродрома у Подгорици до Виле Горица, месту разговора америчког дипломате и црногорских званичника.

Подршка Вашингтона Балкану

Након боравка у Подгорици и Охриду, Мајк Помпео данас путује у Атину, где ће бити потписан договор о одбрамбеној сарадњи САД и Грчке. Помпео се тамо током викенда среће са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, те министром спољних послова Никосом Дендијасом и министром одбране Никосом Панајотопулосом.

Амерички државни секретар је у посети Црној Гори и Северној Македонији, како би нагласио подршку Вашингтона њиховим евроатлантским интеграцијама, али и решавању преосталих проблема на Западном Балкану, укључујући и нормализацију односа Србије и  лажне државе Косово, пише Драган Штављанин у анализи посете америчког дипломате.

Ово је прва Помпеова посета Западном Балкану и њоме се и симболички потврђује све већа заинтересованост САД за стање у овом региону, што показује и недавно именовање специјалног америчког изасланика Метјуа Палмера, први пут након што је Ричард Холбрук обављао ту улогу у време кризе око Косова крајем 1990-их.

Како у Црној Гори награђују вређање Његоша, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА