Најновије

ТРАМП РЕШАВА КОСОВСКО ПИТАЊЕ: Шиптари се радују Гренелу, српски професор тражи конференцију са Русијом, Кином....

Именовање специјалног америчког изасланика за мировне преговоре између Београда и Приштине несумњив је знак да Сједињене Државе желе да се убрза процес заокруживања државности Косова, али не подразумева аутоматски одржавање међународне мировне конференције, мада би управо та солуција ишла на руку Србији, сматра професор Правног факултета у Београду Бојан Милисављевић.

Доналд Трамп (Фото: Flickr.com)

Милисављевић оцењује да потез америчког председника Доналда Трампа да именује Ричарда Гренела за специјалног изасланика, показује да је истекло време које је остављено Бриселу да разреши проблем Косова и Метохије и да САД намеравају да заузму место Брисела.

"То не значи да ће ЕУ бити у потпуности искључена из тока преговора, већ само да више ЕУ неће водити главну реч у тим преговорима", сматра овај професор међународног права.

Он указује да САД желе убрзање целог процеса у ситуацији у којој све више држава повлачи признање тзв. Косова.

"Нема сумње да је САД и предузела овај корак да би помогла КиМ да, уколико је то могуће, на неки начин, заокружи своју државност", оценио је професор указујући да властима на Косову никако не иде на руку даљи проток времена и повлачење признања од стране неких држава.

Према његовим рецима, не треба изгубити из вида да у међународном праву важи принцип суверене једнакости држава, што би, коначно, значило да већ сигурно половина држава чланица УН не подржава независност Косова.

"У таквом амбијенту, уз тренд лаганог, али сигурног повременог повлачења признања Косова, јасно је да слаби позиција ове творевине. Управо у томе видим потез САД који жели да именовањем специјалног представника убрза процес заокруживања државности и учини дефинитивним статус КиМ", прецизирао је Милисављевић.

Милисављевић сматра да би за Србију било добро евентуално одржавање међународне мировне конференције, јер би то отворило простор за учешће и Русије и Кине, које не признају косовску независност, а то би значило да се Србија може надати бољем исходу и окончању преговора.

Он се иначе већ дуго залаже за сазивање једне велике конференције о редефиницији свих граница на Балкану, јер, "уколико се жели дефинисати ситуација на дужи рок на овом подручју, неопходно је да се прихвати етнички принцип при разграничењу".

"У такве преговоре би морали бити укључени поред САД и Кина и Русија, ЕУ, УН, али и околне државе како би се обезбедило трајно и мирно решење уз гаранцију највећих глобалних актера", рекао је Милисављевић.

Тачи и Харадинај очекују признање

Именовање Ричарда Гренела за специјалног изасланика председника САД за преговоре Београда и Приштине данас су поздравили Рамуш Харадинај и Хашим Тачи. Тачи истиче и да верује да ће Гренелово именовање довести до мировног споразума који би, како је навео, могао да резултира српским признањем.

Тачи је објавио на Фејсбуку да је именовање Гренела још један доказ да америчка држава стоји уз тзв. Косово на сваком важном кораку.

"Сада смо још сигурнији у процес дијалога и у прилику да постигнемо признање од Србије и чланство у Уједињеним нацијама и тако довршимо међународну консолидацију наше државе. Ово је добра вест за регион као и за све оне који су посвећени одрживом миру, развоју, бољем животу свих земаља југоисточне Европе", написао је Тачи на Фејсбуку.

Поводом именовања Гренела огласио се и Харадинај који је на Фејсбуку написао:

"Радићемо заједно на безусловном дијалогу како бисмо постигли међусобно признање у постојећим границама".

Прочитајте ОВДЕ шта је Небојша Стефановић рекао о евентуалном пријему тзв. Косова у Интерпол.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА