Најновије

DW: Косово пред избором: Османи, Весељи, Курти, Харадинај?

Избори у недељу биће најнеизвеснији откако је Косово прогласило независност. Сиромаштво, корупција и непотизам остају у сенци дијалога са Србијом који ће, како се чини, бити питање свих питања за будућу власт.

Приштинска скупштина (Фото: Јутјуб)

Политичари на Косову говоре о судбоносним, чак историјским изборима. Истина је, додуше, нешто скромнија. „Ове изборе не бих назвао историјским, већ неопходним и важним“, каже аналитичар Рахман Пачаризи у разговору за ДW. „Тренутно нема сагласности о најважнијим изазовима, као што је дијалог са Србијом. А она је преко потребна уколико Косово жели да напредује.“

За 120 мандата у косовском парламенту се такмичи 25 странака и коалиција. Нешто више од хиљаду кандидата се бори за поверење скоро два милиона бирача, колико је уписано у бирачки списак. Двадесет мандата у парламенту резервисано је за мањине: десет за представнике српске мањине и десет за остале. Друга „позитивна дискриминација“ се састоји у обавези учешћа мањина у влади.

Резултат избора је потпуно неизвестан. Први пут после рата 1999, најмање четири партије или коалиције имају добре шансе да освоје највише гласова.

У последњим анкетама се предвиђа да би могли да буду врло изједначени Демократска лига Косова (ЛДК), Демократска партија Косова (ПДК), Коалиција Алијанса за будућност Косова и Социјалдемократска странка (ААК-ПСД) као и покрет „Самоопредељење“.

На Косову је одлучујуће ко је на крају на врху. Јер, према одлуци Уставног суда, најјача листа добија мандат да формира владу.

Први пут је једна странка пријавила кандидаткињу као носитељску листе. Правница Вјоса Османи (37) из ЛДК има добре шансе да постане премијерка. Преостала тројица њених конкурената такође могу да се надају победи: председник парламента Кадри Весељи (ПДК), досадашњи шеф владе Рамуш Харадинај (ААК) и вођа опозиције Аљбин Курти (Самоопредељење).

Потребна „Влада дијалога“

Аналитичари у Приштини сматрају да трка никад није била овако неизвесна. Слажу се у оцени да нови премијер или премијерка неће имати лак задатак.

„Унутрашњи и спољнополитички изазови су врло велики“, каже аналитичар Наим Рашити у разговору за ДW. На унутрашњем плану су сва подручја таква: катастрофална економска ситуација, лош образовни систем, корупција и криминал, велики проблеми у здравству, непотизам…

Но, највећи изазов за следећу владу ће бити постизање напретка у нерешеном односу са Србијом. Многи посматрачи зато следећу извршну власт већ виде као „владу дијалога“ јер без нормализације односа Косова и Србије не може да се замисли потпуно попуштање напетости на Западном Балкану.

„Примарни спољнополитички задаци нове владе су дијалог, визна либерализација, борба за даља признања Косова, као и процес интеграције у ЕУ и НАТО“, каже Рашити.

Но, докле год Србија одбацује сваку форму признања и блокира Косово на међународном плану, влада у Приштини самостално мало шта може да уради не може постићи напредак. Косово ће и даље остати упућена на јаку подршку САД и ЕУ.

Тешко поглавље за нову владу ће бити и однос према Специјалном суду за злочине УЧК – прошла влада је и распуштена јер је њен шеф Рамуш Харадинај позван на саслушање у Хаг као осумњичени. „Да био могла да савлада све те задатке, нова влада мора наћи пут за свеобухватну политичку координацију – пре свега у дијалогу са Србијом“, наглашава Рашити.

САД шаљу свог човека

У дијалогу између Косова и Србије у којем је посредовала ЕУ је од 2011. наовамо потписано више од 30 споразума. Но, већ и њихова примена се испоставила као мамутски посао. Прошла влада Рамуша Харадинаја увела је царине од сто одсто на српску робу, правдајући то српском кампањом против пријема Косова у међународне организације. Укидање тих такси захтевају и САД и ЕУ.

После формирања нове владе на Косову, дијалог би требало да буде покренут. САД су већ именовале новог изасланика за дијалог – амбасадора у Берлину Ричарда Гренела, који је потпуно на линији Доналда Трампа.

Од резултата избора у недељу зависи и у којој мери ће српска Влада утицати на ситуацију на Косову. Председник Александар Вучић и његова власт подражвају „Српску листу“ која је под потпуном контролом Београда. Додуше, постоје српске партије и коалиције које нису под контролом Вучића и теже тешњој сарадњи са косовском владом.

Чланице Квинте (САД, Немачка, Велика Британија, Француска и Италија) јасно су ставиле до знања: оне не подржавају поједине странке ни коалиције, али се залажу за брзо формирање нове владе како би Косово могло поново да преговара.

„Састављање нове владе ће бити врло тешко јер међу странкама постоје веома различите позиције о дијалогу са Србијом“, каже Пачаризи. Професор новинарства из Приштине је уверен да ће „за формирање нове владе бити потребна пријатељска подршка међународних представника“.

Изборе ће надгледати хиљаде локалних и међународних посматрача. ЕУ је већ послала мисију од око 100 посматрача који траже демократске и фер изборе. Први незванични резултати избора се очекују у недељу увече.

Ђурић дао изјаву о ситуацији на КиМ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА