Најновије

КОНТРОВЕРЗАН СЛУЧАЈ: Зашто радници из Лучана аплаудирају директору коме се суди за смрт њиховог колеге страдалог у фабрици

Од 14. јула 2017. године, када је у несрећа у фабрици наменске индустрије „Милан Благојевић“ у Лучанима однела два живота, до прекјуче, када је по други пут одложено суђење директору Радошу Миловановићу и још двојици његових сарадника оптужених да су одговорни за трагедију, овај случај пратила је серија контроверзи.

Фабрика у Лучанима (Фото: Јутјуб)

Шта ће се даље дешавати са судским процесом биће познато 15. новембра за када је заказан трећи покушај почетка генералном директору и његовим сарадницима. У, међувремену, Миловану Миливојевићу, оцу погинулог Миломира Миливојевића (25) уши још увек брује од салви звиждука и увреда својих колега који су организовано дошли пред суд у Ивањицу да дају подршку свом директору.

Јуче се цела Србја питала зашто радници из Лучана у трансу аплаудирају директору коме се суди за смрт њиховог колеге страдалог на радном месту, па још и вређају породицу несрећног младића? И шта је то у овом случају толико специфично да на површину испливају најружније људске особине?

Како је дошло до несреће?

Све је почело лета 2017. године, када су у експлозији у погону ракетних горива страдали Миломир Миливојевић и Милојко Игњатовић (55). До експлозије и пожара дошло је приликом истовара картонских буради са технолошким отпадом барута.

Након трагедије, појавиле су се бројне информације, па и докази који су говорили у прилог томе да су прекршене процедуре заштите безбедности, међутим, више од две године тужилаштво није подигло оптужницу против одговорних лица у овом јавном предузећу.

Двадесетак дана после несреће у којој је погинуо Миломир, у истој фабрици дошло је до још једног пожара у коме су повређена још два радника. Руководство фабрике и синдикалци после овога издали су саопштење којим су се бунили публицитету који је дат вестима из лучанске фабрике.

“Смртни случајеви се дешавају на аутопутевима, пожари су пристуни и у другим гранама индустрију, али немају оволики публицитет, као дешавања у предузећу “Милан Благојевић – Наменска”. Молимо све добронамерне људе и политичаре да ова дешавања (пожари) који су присутни у овој опасној производњи, као и губитак наших колега не користе за политичке обрачуне са неистомишљеницима", саопштили су тада менаџмент и синдикат фабрике.

Прекршајни уместо кривичног поступка

И док је породица страдалог младића очекивала да ће бити да ће против руководилаца фабрике кривични поступак покренути тужилаштво, догодио се неочекивани обрт - покренут је прекршајни поступак.

Наиме, одељење у Гучи Прекршајног суда у Чачку је 24. новембра 2017. покренуло прекршајни поступак против Радоша Миловановића због несреће у којој су погинули Миливојевић и Игњатовић. Тај поступак је, међутим, обустављен јер је „Основно јавно тужилаштво у Чачку поднело кривичну пријаву против инспектора рада Вукић Лекића, због кривичног дела злоупотребе службеног положаја“.

Како оптужнице и даље није било, Милован Миливојевић, иначе такође запослен у “Милану Благојевићу” одлучио је да се обрати медијима.

Он је говорио о томе да се "плаши да ће случај бити заташкан, указивао на сумње да је у фабрици било низ пропуста, али и да је директор Миловановић покушао да га купи нудећи му стан и посао за његову супругу и ћерку". Због таквих иступа генерални директор "Милана Благојевића" га је тужио.

На оптуженичкој клупи, опет по тужби Радоша Миловановића, нашла се и Милованова ћерка Мирјана која је због трагичне несреће која је однела живот њеног брата писала отворена писма јавности. У време када је добила тужбу од Миловановића, она је добила и отказ у приватној фирми у којој је радила. Та фирма се касније, међутим, огласила тврдећи да Мирјана није отпуштена јер је то тражио Радош Миловановић.

Отац страдалог младића распритивао се често о томе када ће бити подигнута отпужница, а децембра прошле, како је навео, рекли су му - ускоро.

13. и 14. плата

Тих дана сви запослени у “Милану Благојевићу” су трљали руке после најаве да ће им бити исплаћена 13. и 14. плата.

- Фабрика ће сваком раднику до краја године исплатити по 60.000 динара. Поред тога, одмах по завршном рачуну, сваки радник добиће још једну плату на основу добити - саопштено је тада радницима

И не само то, радници оружарске фабрике у Лучанима у мају су, подовом 70 година предузећа, добили по 50.000 динара.

Дан пре него што је коначно подигнута оптужни предлог за несрећу у фабрици огласила се Синдикална огранизација предузећа „МБ – Наменска“. Повод је био, како је наведено у саопштењу, притисак јавности на тужилаштво са намером да подигне оптужницу против Радоша Миловановића и других.

- Оно што тражимо и што је наш ултимативни захтев, јесте да на челу Предузећа „Милан Благојевић – Наменска“ АД Лучани остане мр Радош Миловановић. Једино њему верујемо, једино са њим смо сигурни у своју будућност и само он може да нам обезбеди упосленост свих капацитета - писало је у саопштењу.

Оптужница и подршка

Сутрадан је обелодањено да Основно јавно тужилаштво у Ивањици терети Радоша Миловановића, руководиоца погона ракетних горива Владимира Лончаревића и руководиоца заштите на раду Тому Стојића за тешко дело против опште сигурности. Оптужним предлогом за сву тројицу затражена је казна од једне и по до три године затвора.

Почетак суђења је био заказан за 20. септембар, али је одложен на захтев одбране Владимира Лончаревића. За нови термин одређен је 3. октобар.

Тог дана запослени у „Милану Благојевићу“ у великом броју су из Лучана пошли у Ивањицу да пруже подршку свом генералном директору. Пред зградом суда скупило се 300-400 Лучанаца.

Главни претрес није отворен ни овога пута, јер је тужилаштво тражило да се одложи док се са окривљеним Томом Стојићем, који је то тражио, не закључи споразум о признању кривице.

Док је Радош Миловановић излазио из суда радници су га дочекали салвама аплауза, а затим су се, прозивкама и псовкама, острвили на Милована Миловановића и означили га као рушитеља фабрике који Радоша Миловановића жели да стрпа у затвор.

Док су се јуче многи питали зашто радници вређају оца мртвог колеге, други су имали мало другачију "дилему":

- Верује ли ко од вас да је 800 људи самоиницијативно, у радно време, о свом трошку прешло 100 километара да подржи директора?

Отац: На Миломировом гробу сам се заклео

 - Шта ми је после тога преостало него да правду истерам до краја. На Миломировом гробу сам се заклео да ћу све учинити да крвици за његову смрт одговарају - прича отац погинулог оружара, и сам запослен у “Милану Благојевићу”.

Прочитајте ОВДЕ  по коме је то сада оплео Веља Илић.

Извор: Блиц 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА