Најновије

ТУРСКИ ПРЕДСЕДНИК СТИЖЕ У БЕОГРАД! Љајић: Са Ердоганом долази више од 100 привредника

Осим економског значаја који ће имати посета турског председника Реџепа Ердогана у понедељак Србији са преко 100 привредника, за нашу земљу је партнерство са Турском важно и због њене позиције на међународној сцени, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Расим Љајић (Фото: Јутјуб)

“Оно о чему се пуно разговарало, а у шта је мало ко веровао је почетак градње ауто-пута између Србије и БиХ. То је веома важан пројекат за грађевинску оперативу у обе земље. Уз то улази се у озбиљан инвестициони циклус са БиХ са којом имамо највећу трговинску размену, а најгору путну инфраструктуру. Уз то потребна је стабилност и сарадња у региону. Пут значи живот и повезаност због чега ово јесте и мировни пројекат", навео је Љајић.

Ускоро се очекује и разговор са Албанијом и северном Македонијом о тзв "мини шенгену" преојекту који је иницирао Александра Вучић.

"Требало би да дође до потписивање заједничког текста, у којој форми видећемо. Вучић је 2014. године изашао са идејом царинске уније. Суштина је да смо ми као појединачне привреде сувише мале да би држале положај на глобалном тржишту", рекао је Љајић.

Уз то, како каже, омогућило би и лакши долазак радника из једне у другу земљу региона.

"То не би много значило ако би остало само на ове три земље, јер ми сада губимо милионе евра на чекању робе на границама због чега је та роба скупља пет до шест одсто. Уколико има минимум политичке воље то би пуно значило за све грађане региона", навео је Љајић.

Приближава се и дан када ће се потписати споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом. Тада ће нам бити отворен приступ тржишту од 180 милиона људи, а проширен је списак робе и повећане количине које ће моћи да се извезу из наше земље на то тржиште.

"Ништа се неће догодити у практичном смислу, јер следи ратификација у свим парламентима, али ми и сада имамо споразум са Русијом, Белорусијом и Казахстаном који ће се и даље реализовати до пуне имплементације овог", каже министар трговине.

Једна од првих реакција на најаву потписивања споразума је стигла из Европске уније. Бриселу се овакав облик сарадње не допада.

"Ово нема везе ни са једном тачком јер је овде реч о роби а не о услугама и енергетици. Нема никакве мистификације, ово ће важити до уласка Србије у ЕУ, тачније до шест месеци пре уласка у ЕУ", рекао је Љајић.

Када је реч о разговорима о изборним условима у нашој земљи Расим Љајић каже да је кључно поверење грађана у изборни ситем.

"Ако су позиције заузете онда дијалог нема смисла. Свима нама и власти и опозицији би требало да значи да грађани имају поверење у узборни систем. Ово је прилика да се дође до компромиса и договора јер како другачије да се дође до решења", рекао је Љајић.

Прочитајте ОВДЕ како је Борис Малагурски надмудрио Шиптаре.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА