Најновије

ДОДИК ОДЛУЧАН: Српска неће у НАТО, за БиХ је неутралност најбоље решење!

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је привржен само интересима Републике Српске и народа којем припада, а не било чијим другим, те нагласио да Српска неће у НАТО и да би за БиХ било најбоље да остане неутрална.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Он је поновио да нема ништа против сарадње са НАТО и да је познат став Српске о том питању, те поручио да неће направити први корак ка активацији пута БиХ за пуноправно чланство у том војном савезу.

Додик је подсетио да је НАТО током протеклог рата бомбардовао Републику Српску осиромашеним уранијумом.

Кад је реч о ранијим одлукама институција у вези са путем БиХ ка НАТО, Додик је навео да разуме да оне постоје, али да, истовремено, нико не жели да разуме да је Република Српска у међувремену променила однос према том питању.

– То је толико заморна прича и ту нема ништа ново. Сматрам да не треба да се условљава било чим. Не може акциони план, активирање акционог плана за чланство у НАТО (МАП). Може само сарадња са НАТО - рекао је Додик синоћ за ФТВ.

Додик је додао да, уколико се унутар БиХ прави прича о консензусу, онда се мора поштовати одлука Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

Коментаришући декларацију СДА, Додик је рекао да је то антиуставан и антидејтонски документ, и антисрпска прича.

Додик је указао на проблем неформирања власти на нивоу БиХ и Федерације БиХ већ годину дана након избора. Он је напоменуо да власт на нивоу БиХ када буде комплетирана мора успоставити приоритете, а то је пут ка ЕУ, затим изградња ауто-пута Београд-Сарајево, производња домаће хране, као и подршка малим произвођачима.

– Без обзира како ко каликулише, ми нисмо заинтересовани да уђемо по сваку цену у Савет министара и мора се научити та лекција, биће лакше свима – поручио је Додик, који је и председник СНСД.

Он је поновио да никога не мрзи, нити жели да направи штету иједном Бошњаку, Хрвату или било ком другом народу, наводећи да се БиХ може градити само на уважавању и конзензусу три народа и два ентитета.

Коментаришући коначну одлуку Европског суда за људска права да БиХ мора поштовати пресуду којом се налаже уклањање православне цркве из дворишта Фате Орловић у Коњевић Пољу, Додик је рекао да треба учинити све да се нађе решење да тај храм не буде срушен, већ премештен.

– Залажем се за то да се седне и види оперативно како црква може да буде измештена са те локације. Мислим да за то постоји благослов владике, што је важно Цркви - изјавио је Додик.

Додик је поновио да овај став заговара уназад пет година и да је то питање потребно завршити.

– Суд у Стразбуру је требало да буде та врста врховног правног ауторитета, али знамо да се многе одлуке суда у многим земљама, па чак и у земљама ЕУ не спроводе – рекао је он.

Српски члан Председништва БиХ изјавио је и то да је срамота што чланови Председништва БиХ у Београд на данашњи трилатерални састанак БиХ-Србија-Турска иду без заједничког става, истакавши да председавајући Жељко Комшић нема иницијативу за договор.

– Ово је срамота, ми напросто идемо тамо, а председавајући нема иницијативу да се нешто деси и договори. Нити је сазвао, нити комуницирамо телефоном – рекао је Додик синоћ за Федералну телевизију. Додик је упитао о чему би се у таквој ситуацији могло причати на састанку у Београду.

Објављено што је ХРТ обећао Албанцима због српске заставе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА