Најновије

ВЕРСКИ АНАЛИТИЧАР О ОРДЕНУ СВЕТОГ САВЕ: Црква га олако дели! Добио га је и Ђоковић, који пропагирањем јоге не дели вредности СПЦ

Верски аналитичар Драшко Ђеновић оценио јe да је Орден Светог Саве некада био државни, па је 1945. године постао црквени орден.

Драшко Ђеновић (Фото: Јутјуб)

"Нажалост, последњих година, он је некако изгубио на свом значају, чини ми се да је црква почела олако да га даје, да га дели. У последње време га добијају политичари, спортисти, привредници, имам утисак да је последњих година то постало ко је колико финансијски помогао СПЦ", рекао је Ђеновић.

Како је рекао Ђеновић, СПЦ обележава 800 година од стицања самосталности, када је постала аутокефална православна црква.

"То јесте значајно ако знамо да је СПЦ један од стубова нашег друштва и 800 година аутокефалности није тако мала ствар", каже Ђеновић.

Како каже, однос цркве и власти се мењао током историје.

"Међутим, чињеница јесте да је данас црква прилично близу власти. То је ипак одређени потенцијал, практично свака власт жели да има цркву уз себе, или ако није тако, макар да не буде противник. Политичари би хтели да буду као владике, јер они када су изабрани, то се не мења до смрти, а политичари морају на изборе", тврди Ђеновић.

Ђеновић каже, иако је забрањено изношење политичких ставова, да је једно теорија, а друго пракса.

"Врло често имамо епископе који излазе у јавност са одређеним ставовима, чак и свештенике, па и монахе", додаје он.

Каже да је црква раздељена по различитим питањима.

"Од питања КиМ, до питања да ли председник треба да добије орден. Имамо различите струје, одређене тврдокорне струје, а и неке напредне струје које кажу да црква живи у 21. веку", каже Ђеновић.

Истиче да је и сам Свети Сава био син великог жупана, као и да је и он био уз круну, уз власт.

"Осамсто година након што је он издејствовао аутокефалност, власт и даље жели да буде уз цркву. Дневно политичке ствари су некако у првом плану веома често", истиче Ђеновић.

Говорећи о Ордену Светог Саве, каже да је некада био државни, па је 1945. године постао црквени.

"Нажалост, последњих година, он је некако изгубио на свом значају, чини ми се да је црква почела олако да га даје, да га дели. Био је намењен људима који су везани за православље, за ширење православне вере, за очување православне цркве, док га у последње време добијају политичари, спортисти, Ђоковић, који пропагирањем јоге не дели вредности СПЦ. Гледајући да су га добијали привредници, имам утисак да је последњих година то постало ко је колико финансијски помогао СПЦ и да је неки вид захвалности цркве што је власт у последњем периоду донирала средства која нису тако мала", прича Ђеновић.

Каже да постоји "плејада млађих монаха који покушавају на различите начине да досегну до младих и да им пренесу одређене вредности".

"Са друге стране имамо оне који више воле да живе у духу 21. века, да имају џипове, добра кола, да би стигли свуда, морају да имају немачке машине", каже Ђеновић.

Говорећи о томе што су са листе говорника на свечаној академији скинута имена историчара књижевности и филозофа Мила Ломпара и академика Матије Бећковића, Ђеновић каже да "ако може да се огласи Амфилохије Радовић који је прилично утицајан у СПЦ да каже отворено да је против, ако може Атанасије Јевтић, који је једна од ученијих глава СПЦ, зашто не би могао један академик који је такође носилац ордена да каже да не жели да учествује у свему томе, то је његово право".

Прочитајте ОВДЕ шта је Велимир Илић поручио председнику Србије.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА