Најновије

ДОДИК ПОСЛЕ ОДЛИКОВАЊА: Ово је орден за српски народ у Републици Српској (ВИДЕО)

Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, којег је СПЦ одликовала синоћ Орденом Светог Симеона Мироточивог, изјавио је да је то "орден српском народу у Републици Српској".

Додик (Фото: Јутјуб)

Захваливши на тако високом одликовању, Додик је рекао да оно показује љубав и прврженост СПЦ-у. Додао је да живот човеку приреди многа изненађења, а једно од таквих је, казао је, управо ово одликовање које је примио.

Одликовање је Додику уручено на Свечаној академији у београдском "Центру Сава", поводом обележавања осам векова аутокефалности СПЦ.

- Нисам могао ни да замислим да ћу стајати овде на ово месту, у овако значајном дану, и добити овако високо одликовање Цркве у коју верујем - рекао је Додик.

Истакао је да су Срби као народ исписали хиљаде страница историје, али да је прву и најзначајнију исписао Свети Сава пре 800 година.

- Та, прва страница одредила је све после. Ујединивши све српске земље, а потом изборивши аутокефалност наше цркве Свети Сава нам је, као народу, и у националном и у духовном смислу дао перспективу. Усмерио нас је на прави пут којим смо корачали 800 година - рекао је Додик.

Указао је да, кад год су Срби као народ били на том путу, нису грешили. Труд Светог Саве, истакао је, није оставио траг само на Цркву, већ је видљив у свим областима живота - науци, култури, праву, политици.

- Учио нас је да будемо храбри, али мудри и истрајни, какав је био - Свети Сава. Мудро је управљао својим бродом и наш народ и Цркву, упркос искушењима која нису била ништа мања него данас, успешно је извео на сигуран пут - рекао је Додик.

Истакао је да је Црква у свим невољама, кроз осам векова, била уз свој народ, али и да је народ био уз Цркву.

- Овај јубилеј је снажна потврда и доказ да све што је вредно и засновано на правим и чврстим темељима има трајање - казао је српски члан Председништва БиХ.

Он је честитао председнику Александр Вучићу и патријарху српском Иринеју, који су такође вечерас одликовани - Орденом Светога Саве Првог степена.

Лидер Америке неће више да води рат на 11.000 км од своје куће! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА