Најновије

КУРТИ ОТКРИО СА КИМ ЋЕ САРАЂИВАТИ: Неће Србе који говоре Косово и Метохија и називају ОВК злочинцима!

Аљбин Курти, који је на потеклим изборима освојио највише гласова грађана Косова, изјавио је да у новој тзв. косовској влади не жели Србе, који не признају Косово.

Курти (Фото: Јутјуб)

Кандидат за премијера Покрета Самоопредељење рекао је да има оне који нису везани за Београди који, како каже, Косово сматрају државом.

Курти је у првом интервјуу за КТВ, након што је ЦИК саопштила прве прелиминарне резултате протеклих избора, рекао да би било "неморално разговарати са Српском листом, када су ту Рашић и Николић", који су му пожелели победу на изборима".

Лидер Покрета Самоопредељење каже да још није разговарао са представницима Срба, али је додао: "Имамо Србе на Косову који кажу 'Устав Републике Косово'. Са њима ћу почети разговоре".

Сматра да је добро проверити да ли је Српска листа спремна да гласа за то да у будућу владу уђе представник Срба ван те листе.

Курти је рекао да ће владу формирати са другопласираним Демократским савезом Косова, Исе Мустафе, и да ће она имати 12 министарстава, а као разлог због којег сматра да у њој не треба да буду представници Српске листе, наводи да они не могу да допру до других Срба, попут Ненада Рашића, којег, како је рекао, познаје.

Сматра да је најбоље да Српска листа и ДПК, Кадри Весељија, буду у опозицији, јер то, каже, "нису странке, већ су то државе".

"Да бисмо имали демократску изграђену државе, потребно нам је да Српска листа и ДПК буду у опозицији", каже Курти.

Разговоре о формирању владе ће, истиче, започети са ДСК, а затим и са дугим странкама.

Када је о Србиам реч, Курти је запитао зашто би у владу, на пример, узео (Ненада) Рикала кад, како каже, има "ове, има Ненада Рашића".

Не сматра да је то притисак на Српску лису, већ, како каже, "ослобађање" од Београда.

Не може, додао је, да не префирара више Србе који не говоре „Косово и Метохија" или „привремене косовске институције", који Ослободилачку војску Косова називају терористима.

"Морамо да будемо јасни. Прво морамо напасти оно што је добро", рекао је Курти.

Говорећи о дијалогу са Београдом, Курти је рекао да ће, када преузме владу, преиспитати све до сада постигнуте споразуме у том процесу.

Према његовим речима, да би се знало како наставити даље, мора се знати шта се догађало у прошлости и на којим позицијама су ови споразуми сада.

Подсетио је да је био против дијалога уз посредовање Брисела, који је био затворен и водио се између, како каже, "шефова држава".

Додао је да ће дијалог започети са "косовским Србима", а за Бриселски споразум, који назива "споразум Тачи-Дачић" је рекао да је штетан.

Говорећи о укидању наметнутих сто одсто увећаних такси за производе из Србије и БиХ, Курти је рекао да "то није политика Самоопредељења", али да сматра да га треба регулисати на принципу реципроцитета.

Рекао је и да током данашњег сусрета са амбасадором САД у Приштини није било говора о таксама.

Курти је најавио да ће се у четвртак састати са Исом Мустафом и Вјосом Османи како би разговарали о постизборној коалицији.

Уколико са ДСК-ом не буду могли да формирају коалицију и владу, Курти смата да треба поново ићи на изборе.

Која је држава дозволила Приштини да учествује на Генералној скупштини Интерпола прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА