Најновије

МЕЂЕДОВИЋ: ЕУ посматра утицај Турске, интересантан Ердоганов став према Косову

"Европска унија пажљиво посматра утицај Турске у Србији и регион, а интересантан је умерен став турског председника према Косову, сумирао је посету председника Реџепа Тајипа Ердогана, Александар Међедовић, члан турско- српско пословног савета.

Међедовић (Фото: Јутјуб)

"Европска унија и Турска немају најбоље односе, Турска се удаљава од ЕУ. Турској више није примаран циљ да буде чланица Уније. Обе стране делују незаинтересовано за даљи развој преговора. Мислим да су у Бриселу и другим европским метрополама довољно интелигентни да знају и посматрају шта треће стране раде у региону. Из Турске долазе инвестиције које побољшавају живот у Србији, а примарни интерс је да грађани живе боље како би се европски процес наставио на мирној бази, а он се наставља када нема тензија", објаснио је Међедовић.

Када су у питању поруке које су се могле чути од турског председника Реџепа Тајипа Ердогана током његове дводневне посете Србији, гост Новог дана каже да су оне очекиване, али да је ипак интересантан умерен став Ердогана према Косову.

"Турска је схватила да мешање у регионална питања може да доведе до погоршања ситуације. Турска је заузела неутрлан став и гледа да буде посредник, што јој је можда и успело јер уз економију ствари лакше иду", рекао је Међреновић.

Говорећи о интересима Турске на западном Балкану, он каже да је то географско-логистички интерес.

"Србија је географски на њиховом путу ка Европи. Морају да прођу кроз Србију и у карго саобраћају и људи који живе у Европи и сваког лета путују у Турску. Први интерес је да се олакша њихов пут ка Европи. Други интерес, Србија је значајно тржиште на којем може да се пласира роба. Постоји и предност за турске извознике због споразума које Србија има", каже Међедовић.

Он подсећа да је утицај Турске у региону доживео промену и својеврсну катарзу, а да се сфера интересовања са једне државе - Босне и Херцеговине, проширила на више земаља.

"После ратова деведесетих Турска се ангажовала у сређивању Босне, шта год то значило. Имали су наду да ће се то претворити у економску сарадњу, али је њихова економска сарадња веома ниска. Србија је Босну потпуно претекла у случају значаја за турски бизнис. Односи су се развијали од утицаја у једној држави до утицаја и учешћа у више држава. Турска игра значајну улогу у региону, а политички утицај је колико владе у региону дозволе и желе", напомиње Међедовић.

Када је у питању привредна сарадња између две земље, он каже да су у Србију углавном стигли привредници из аутоиндустрије, текстилне индустрије, грађевинарства и ИТ сектора, а да је Турска поуздан партнер и да се од ње може очекивати да испуни оно што је потписала у споразумима са Србијом.

Напомиње да пре 10 година Србија скоро ништа није извозила у Турску, а да се то драстично променило.

"Извозимо више у Турску, него што Турска продаје Србији. Све што производимо у Србији може да се пласира у Турској. Има шта да се прода", убеђен је Међедовић.

Подсећа да су све најављене турске инвестиције у Србији реализоване, уз напомену да се оне одвијају у неразвијеним регионима где су И плате релативно ниске.

"Важно је да треба да буду задовољне обе стране. Не може само инвеститор. У тим регионима плате су релативно ниске, али знам да су турски инвеститори спремни да плаћају додатни рад", казао је Међедовић.  

Прочитајте ОВДЕ  ко се нашао у тешком клинчу.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА