Најновије

ТРАМП ПОВУКАО ВОЈСКУ ИЗ СИРИЈЕ! Лидер Америке неће више да води рат на 11.000 км од своје куће!

Амерички председник Доналд Трамп је у потпуности повукао војску из Сирије. Он је навео да је та блискоисточна земља 11.000 километара далеко од Америке и да решење за тамошњи конфликт треба да траже Турска, Европа, Сирија, Иран, Ирак, Русија и Курди, којима је оставио и хиљаде заробљеника Исламске државе.

Трамп (Фото: flickr. com)

Преузео заслуге за крах ИД

Трамп је у серији твитова преузео све заслуге за победу над ИД и објавио повлачење из североисточног дела Сирије, где је америчка војска имала последње упориште са око 3.000 војника.

- САД је требало да буду у Сирији 30 дана, а остале су много година. Остали смо и све дубље и дубље улазили у борбу без икаквог циља. Кад сам дошао у Вашингтон, ИД је господарио Сиријом. Брзо смо уништили 100 одсто калифата ИД и заробили хиљаде њихових бораца, који потичу углавном из Европе - навео је Трамп.

Он је додао да Европа није хтела да преузме своје држављане.

- Рекли су: "Задржите их САД." Одговорио сам: "Не. Учинили смо вам велику услугу и сада желите да их држимо у америчким затворима, што много кошта. Они су ваши, треба да им судите." Европа је опет рекла: "Не", мислећи као и обично да је Америка увек будала, како за НАТО и трговину, тако и за све друго - истакао је Трамп.

Како је обећао, Америка убудуће неће водити бесмислене ратове.

- Борићемо се тамо где имамо неке користи и борићемо се само да победимо. Турска, Европа, Сирија, Иран, Ирак, Русија и Курди сада ће морати да реше ситуацију у Сирији и одлуче шта ће са заробљеним борцима ИД у њиховом "комшилуку". Сви они мрзе ИД, он им је непријатељ годинама. Америка се налази 11.000 километара далеко и разбиће ИД поново уколико јој буде пришао - навео је шеф Беле куће.

Председник САД покушао је да се оправда за то што је окренуо леђа Курдима, који су били амерички савезници у Сирији и који су поднели највећу жртву у борби против ИД.

- Курди су се борили са нама, али смо то платили гомилом пара и опремом. Они се боре против Турака деценијама. Ту борбу сам спречавао три године, а сад је време да Америка изађе из тих бесмислених бескрајних ратова, од којих су многи племенски. Време је да доведемо наше војнике кући - нагласио је Трамп.

Ердоган креће на Курде

Амерички председник је повукао војску у тренутку кад турски председник Реџеп Тајип Ердоган планира офанзиву на североистоку Сирије против Курда, које су досад штитиле снаге САД. Како је Ердоган најавио, Турска ће извести војну ваздушну и копнену операцију источно од реке Еуфрат.

- Припремили смо се, направили смо оперативне планове и дали неопходна упутства - рекао је Ердоган у суботу.

Његова војска има задатак да направи безбедносни појас уз турску границу и обрачуна се са курдским јединицама, за које тврди да су продужена рука Радничке партије Курдистана (ПКК). Ту организацију Анкара сматра терористичком. Додатно, претпоставља се да је Ердоган са Трампом направио договор да Турска преузме заробљенике ИД, чији се број процењује на око 12.000.

Курди: Оставио нас на милост и немилост Ердогану

Снаге сиријских Курда оптужиле су Вашингтон за непоштовање обавеза према кључним савезницима. Курди су прекјуче навели да ће америчко повлачење поништити све што је за пет година постигнуто у борби против ИД.

- Америчке снаге почеле су повлачење својих снага, а Турска се сада спрема за инвазију тог дела у североисточној Сирији. Турска операција би могла да допринесе поновном успону ИД, против којег су се курдске снаге бориле - саопштили су курдски борци.

Они су истакли да ће се до последње капи крви борити против турске војске, уколико их нападне.

Зариф: САД су небитни окупатор

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф назвао је Америку "небитним окупатором Сирије", додавши да је Техеран спреман да асистира у смиривању ситуације у земљи разореној ратом.

- Постизање мира и победа над терористима у Сирији биће постигнути само кроз поштовање њеног територијалног интегритета и њеног народа - навео је Зариф.

Америка у рату у Сирији

- 15. март 2011. - почео грађански рат у Сирији

- јун 2014. - ИД прогласио калифат у Сирији и Ираку

- 22. септембар 2014. - амерички председник Барак Обама у коалицији са пет арапских земаља наредио ваздушне ударе на положаје ИД у Сирији. После су се коалицији придружиле и европске земље

- 15. децембар 2015. - прве америчке копнене трупе ушле у Сирију

- 5. април 2017. - амерички председник Доналд Трамп бомбардовао положаје сиријске војске након што су снаге сиријског лидера Башара ел Асада наводно извеле хемијски напад. Испалио 59 крстарећих ракета са бродова у Средоземном мору

- јануар 2019. - Трамп делимично повукао трупе из Сирије. У Америку вратио 1.500 од око 4.500 војника.

Турска добила "бланко чек" за инвазију? Чија је победа повлачење Америке из Сирије - Трампова или Путинова прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА