Најновије

ЗЕЛЕНСКИ СКОВАО ПАКЛЕНИ ПЛАН: Зна да Крим неће моћи да врати сам и зато тражи помоћ моћне војске!

Председник Украјине Владимир Зеленски уверен је да Украјина сама нец́е моц́и да врати Крим у свој састав и додао да “Штајнмајерова формула“ не долази у обзир.

Владимир Зеленски (Фото: ria.ru)

Према његовим речима, анектирани Крим може се вратити у Украјину само уз помоц́ међународних партнера и моц́не војске. Истовремено, шеф украјинске државе је прецизирао “Штајнмајерова формула“ није опција за анектирано полуострво, преноси "Униан".

„Сада не постоји ова формула. Ово је врло компликована прича. Знате да се Украјина, на жалост, не може сама носити с тим питањем. Потребни су нам наши међународни партнери, морамо имати још моц́нију војску. Поштујемо нашу војску ... али, да будемо искрени, морамо бити веома моц́ни да нам дуипломатија не буде потребна, већ да је војска заиста на високом нивоу ", рекао је.

Учесници контакт групе за Украјину потписали су 1. октобра документ који садржи "формулу Штајнмајера".

Текст формуле су потписали учесници из Украјине, две републике из Донбаса, Русије и ОЕБС-а. Украјински председник Владимир Зеленски је потврдио да је Кијев потписао "формулу Штајнмајера" и да ц́е бити направљен нови закон о специјалном статусу Донбаса, који ц́е садржавати ову „формулу“.

По његовим речима, „формула“ подржава одржавање избора на територији коју Кијев не контролише по украјинском закону, након чега ц́е на снагу ступити закон о специјалном статусу Донбаса, ако посматрачи ОЕБС-а констатују да су одржани по стандардима ОЕБС-а.

Зеленски је саопштио и да су овим договором у Минску елиминисане све препреке за одржавање самита „нормандијске четворке“ у блиској будуц́ности.

„Штајнмајерова формула“, коју је формирао бивши председавајуц́и ОЕБС-а, бивши министар спољних послова и актуелни председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер, дефинише механизам за доношење закона о посебном поступку локалне самоуправе у одређеним деловима Доњецке и Луганске области, привремено на дан избора и на сталној основи након објављивања извештаја ОЕБС-а о изборним резултатима.

Столтенберг упозорио Турке због акција у Сирији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА