Најновије

ДАЧИЋ О ВЕЛИКОЈ ПРОМЕНИ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Синоћ се десило нешто што није никад до сад

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је после седнице СБ УН да је приметна промена односа међународне заједнице према косовском проблему, наводећи да на седници није било позива земљама да признају независност тзв. Косова што је, како је рекао, ретко.

Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Дачић је у изјави за Танјуг, после седнице СБ УН о ситуацији на КиМ, рекао да је приметна велика разлика у томе како су седнице изгледале пре неколико година, а како сада.

"Очигледно да је Србија веома ојачала своју спољнополитичку позицију, да су активности председника Александра Вучића и његово учешће на једној од прошлих седница СБ и наша свеукупна политика допринели да се боље разуме ситуација око КиМ", рекао је Дачић.

Указао је и да на овој седници нико није позвао друге земље да признају Косово, што је, каже, ретко.

"Промениле су се ствари, али ми не можемо да будемо задовољни ситуацијом на КиМ, како се испуњавају све међународне обавезе које је Приштина преузела и зато је неопходно да се о КиМ расправља стално на СБ", рекао је Дачић.

Говорећи о току седнице, Дачић је рекао да је позвао међународну заједницу да се изјасни о покушају инсценирања наводног тровања чланова ЦИК приликом пребројавања српских гласова, наводећи да јасно је предочен закључак приштинских лекара да нема речи о тровању.

Дачић је на седници позвао међународну заједницу да се изјасни и о ставовима Аљбина Куртија, који говори да ће Бриселски споразум бити мртво слово на папиру, запитавши "шта то значи, зашто смо уопште преговарали?" Дачић је рекао да се основна порука седнице СБ УН односила на објављивање интерног извештаја Унмика о инциденту у мају, када су приштинске снаге безбедности практично лишиле слободе и примениле силу према припаднику Унмика и једном локалном службенику, наневши им тешке телесне повреде.

То је у СБ УН предочио специјални представник генералног секретара Захир Танин, који је изнео закључке да су они били на службеној дужности, да нису уопште прекорачили било каква овлашћења, да је дошло до кршења конвенција о њиховим имунитетима, да су им нанете тешке телесне повреде и да се воде судски поступци против њих.

"Главни закључак је да се позива Приштина да казни све одговорне. То је јасан одговор на све оне приче када је Вљора Читаку покушала да оправда овакав гест Приштине", рекао је Дачић у изјави.

Како је навео, готово све чланице СБ УН су осудиле такво кршење прописа кад је реч о припадницима Унмика и позвале да се то никад више не деси.

"Ми смо изнели све примере за кршење људских права Срба на КиМ, да предочимо каквим се лажима Приштина служи, почев од приче о деколонизацији па до приче да нису имали право на коришћење свог језика и писма у бившој Југославији", рекао је Дачић.

Министар је најавио и да следећа седница СБ УН о Косову требало да буде одржана у априлу наредне године.

Пацоли позвао све да признају независност тзв. Косова! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА