Најновије

ВУЧИЋ ПРИЗНАО ДА ЈЕ СРБИЈА САТЕРАНА УЗА ЗИД: Тзв. Косово је за Американце независна држава! Чекам да чујем став ЕУ

“Србија неће имати лаку позицију када је реч о решавању питања КиМ, пошто се САД залажу само за признање незавиности и то се неће променити”, изјавио је председник Србије Александар Вучић и додао да очекује и од ЕУ да изнесе свој став.

Александар Вучић и Жан-Клод Јункер (Фото: Јутјуб)

На питање новинара да прокоментарише изјаву Филипа Рикера да нормализација води ка међусобном признавању Србије и тзв. Косова, као и да ли су грађани упознати са притисцима који доалзе са Запада, Вучић је рекао да се труди да сваког дана говори оно што је истина, а то је да је за САД тзв. Косово независна држава.

"Само их то интересује, све остало су ситнице, али то је суштина. Нисам од оних који ће да каже - променило се и биће дургачиије. Која год администрација у САД да буде, очекиваће признавање тзв. Косова", рекао је он.

"Али, очекујем од ЕУ да кажу свој став, јер нам нису рекли на почетку да је признање тзв. Косова крај процеса, већ су рекли да је потписивање обавезујућег документа, који би створио услове за нормализацију односа Беогада и Приштине или Србије и тзв. Косова, али нигде није спомињано експлицитно признање тзв. Косова. Чекамо да видимо шта ће да кажу", додао је Вучић.

Вучић је рекао да није лака позиција и да они који говоре супротно покушавају вицевима да стичу популарност код народа.

Каже да он као председник земље мора да буде озбиљан и одговоран и да зато не очекује да ће Србија имати лаку позицију.

Упитан да ли ће и нове европске институције подсећати на то да је ЕУ гарант спровођења Бриселског споразума и да је Србија испунила све своје обавезе, Вучић каже да је све то рекао неколико пута, укључујући и последње састанке.

Наводи да је представнике ЕУ молио да нашу Железару изузму из система квота, посебно за бели лим, да нам у томе помогну и да бисмо им на томе максимално били захвални.

"А, за све друго шта да очекујете? За свако друго питање кажу - иди, Александре, разговарај с Макроном, иди Александре, разговарај са Меркел. Поштујете и једне и друге, а ја немам проблем, видећу Макрона за тачно десет дана у Паризу и разговараћу са њим, вероватно и са Меркел, за месец или два", рекао је он.

Да напада ЕУ, каже, не може - не зато што не сме, него зато што не види смисао и шта би то донело доброг Србији.

Како је додао, чека се формирање приштинске владе и да се види шта они у ствари желе.

"Јер ово све што су до сад говорили нам је јасно ставило до знања да они стварне преговоре не желе, да стварни компримис не желе", рекао је он.

Прочитајте ОВДЕ како је Тања Фајон запретила Вучићу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА