Најновије

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР: Русима одговара да буде конфликта! Трамп не слуша никога, па ни кад је реч о Косову!

Али је проблем што је председник Трамп непредвидљив и не слуша никога, изјавио је у интервјуу за Косово Онлајн амерички професор историје и безбедности Грегори Мур.

Доналд Трамп (Фото: сајт америчког председника)

Професор Мур је протеклог викенда одржао предавање у Институту за националну и међународну безбедност у Београду, где је истакао да САД тренутно воде главну реч у посредовању између Београда и Приштине са чак два специјална изасланика - Метјуом Палмером, представником Стејт департмента за Западни Балкан, и амбасадором Гренелом, који је специјални изасланик председника Доналда Трампа.

На питање да ли има места за забринутост зато што је Вашингтон поставио двојицу специјалних изасланика за овај регион, он каже: "Не знам околности под којима су и Палмер и Гренел именовани за специјалне изасланике. Можда је било и неког неслагања на релацији између њих, али у сваком случају немате разлога да будете забринути. САД желе да допринесу мирном решењу између Србије и Косова“.

Грегори Мур сматра да конфликт не одговара никоме.

"Мислим да никоме не одговора конфликт у региону, осим можда Русима, и баш због тога мислим да ће САД тражити адекватно решење комплексног проблема. Битно је да се обе стране посвете процесу који ће на крају довести до прихватљивог решења“, каже он.

У разговору за Косово Онлајн осврнуо се и на Трампа.

"Ствар је у томе, рецимо једноставно, да су његови поступци минирали поверење великог броја земаља у САД, и чак може да изгуби изборе. И Трампов наследник ће имати велике проблеме у покушају да поврати то поверење, а ако Трамп избори још један мандат, очекујем исти тобоган какав сад гледамо. Једног дана каже да ће увести санкције, неколико дана касније прича нешто друго. Тешко је предвидети који ће му бити следећи потез и шта можете очекивати од САД", каже он.

Упитан да ли ће амбасадор Гренел саветовати Трампа у вези са Косовом, Мур каже да Трамп не верује професионалним дипломатама.

"Како саветовати некога ко не слуша? То је то. Он не верује професионалним дипломатама, обавештајном сектору. Бира људе који му се свиђају, а кад престану да му се свиђају, бира нове. Сви фактори су у игри, проблем је када имате такву личност", закључује Мур.

ПрочитајтеОВДЕ  зашто је Трамп похвалио Немце због рушења Берлинског зида, али потом одбио њихов поклон.

Извор: косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА