Најновије

БИХ У ПАНИЦИ: Да ли би Русија подржала отцепљење Републике Српске?

„Иако је у западним дипломатским круговима дуго владало уверење да Русија није суштински заинтересована за подручје Западног Балкана, тј. да Русија нема снагу да оствари озбиљан политички утицај у овом региону, било је америчких дипломата који су имали јаснију слику о томе шта се дешава на терену“, каже Едина Бећиревић, професорка Факултета за криминалистику, криминологију и безбедносне студије у Сарајеву.

Милорад Додик и Дмитриј МЕдведев (Фото: Јутјуб)

– Постоји више нивоа руских играча. То су пре свега они који су 2016. са руском владајућом странком Јединственом Русијом потписали декларацију о војној неутралности. Реч је о представницима проруских партија из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Бугарске. То су очигледни савезници Кремља на Балкану. Милорад Додик је кључни руски играч у БиХ – тврди Бећиревић за Радио Слободна Европа.

– Додик је очигледно најјачи руски савезник, али Русија тражи подршку и на другим странама. Истраживање које је недавно спровео Међународни републикански институт показало је да се значајан број политичара у БиХ – без обзира на њихову оријентацију – уздржава да негативно оцени улогу Русије у овој земљи – додаје она.

– Немам никаквих дилема да Русија подгрева Додикове намере о сецесији и да би га подржала кад би кренуо у имплементацију плана о отцепљењу. Али, мени није јасно зашто Русија у последње време толико агресивно ради на дестабилизацији Босне и Херцеговине јер би отцјепљењем Републике Српске изгубила утицај у БиХ с обзиром да је РС доминантан фактор у босанској спољној политици – објашњава Бећировић.

– Она сада одлучује о спољној политици јер има вето који је добила Дејтонским споразумом. Русија такође има економски интерес у целој Босни и Херцеговини. Она је допрла и до других политичких елита и преко Ердогана и Турске држи под контролом део политичке елите у Сарајеву. Тако да мислим да отцепљење Републике Српске не би било у њеном интересу. Међутим, како се понаша очигледно је да би подржала Додика у томе – закључује она.

Насилно насељавање мигранта у српска насеља је кршење Дејтонског споразума! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА