Најновије

ХРВАТИМА КРИВ ЂАВО: Грађани Хрватске незадовољни животом у ЕУ, после њих најнезадовољнији Бугари! Ево ко је најсрећнији!

Хрвати и Бугари спадају међу најнезадовољније грађане Европске уније, док су на лествици задовољства животом на првом месту Финци, а иза њих по оптимизму следе Аустријанци, показује ново истраживање евро-статистичара.

Брисел (Фото: pixabay. com)

Наиме, с просечном општом оценом квалитета живота од само 6,3 у 2018. години, Хрвати су задовољнији једино од Бугара, који су квалитети живота дали просечну оцену 5,4.

Они наглашавају како се оцене квалитета живота крећу у распону од нуле, која означава потпуно незадовољство, па до 10, што је оцена за потпуно задовољство.

Иначе, просечна оцена квалитета живота грађана ЕУ у 2018. години је износила 7,3, што значи да квалитет свог живота Хрвати оцењују слабије од просека Уније, показују подаци Евростата.

Док је задовољство квалитетом живота у Бугарској лани у односу на 2013. годину, када је оцењено с 4,8 порасло, задовољство животом у Хрватској у истом је раздобљу стагнирало, односно просечна оцена остала је иста, 6,3.

Тренд стагнације оценом животних прилика у ЕУ у истом раздобљу има још само Белгија, чији су грађани, међутим, задовољнији начином живота од Хрвата, будући да квалитет живота оцењују са 7,6, што је изнад просека ЕУ.

Главни разлог незадовољства Хрвата, је како се чини, фиансијски, јер како показује истраживање, властиту финансијску ситуацију Хрвати оцењују просечном оценом 5,2, што је једна од најнижих оцена у ЕУ.

Мање задовољни својом финансијском ситуацијом од Хрвата у ЕУ су само Литванци и Бугари, док је просечна оцена дубином џепа на нивоу ЕУ 6,5.

Ипак, у односу на 2013. годину, оцена финансијске ситуације у Хрватској порасла је, будући да су тада испитаници у Хрватској властитој финансијској ситуацији давали оцену само 4,6.

Хрвати су при дну Унијине лествице и по оцени квалитета односа с другим људима.

Истраживање Евростата показује да је просечна оцена личних односа коју дају испитаници у Хрватској лани била 7,5, што је испод просека Уније, у којој је та оцена 7,9.

Међуљудским односима мање од Хрвата задовољни су само Грци и Бугари.

На Унијиној лествици задовољства животом на првом су месту Финци, који квалитет свог живота оцењују просечном оценом 8,1. По оптимизму следе Аустријанци, који су квалитет властитог живота прошле године оценили просечном оцјеном 8,0.

Најзадовољнији личним финансијама су, показује истраживање Евростата, Данци и Финци, који су своју финансијску ситуацију оценили просечном оценом 7,6.

Највише задовољства личним односима показали су, пак, Малтежани, Аустријанци и Словенци, који су ту компоненту живота оценили просечном оценом 8,6.

Словенци и иначе спадају међу задовољније грађане ЕУ. Наиме, укупни квалитет живота они су оценили са 7,3, што је на нивоу просека ЕУ.

Близу просека ЕУ Словенци су и по оцени финансијског стања, које су оценили са 6,3, показује истраживање Евростата.

Да ли би Русија подржала отцепљење Републике Српске? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА