Најновије

КРИЗА У БОЛИВИЈИ: Моралес обећао нове изборе! Резултати претходних доведени у питање!

Боливијски председник Ево Моралес обећао је да ће се одржати нови избори како би одржао мир и безбедност у целој земљи након што мисија Организације америчких држава (ОАД) није успела да потврди његову победу прошлог месеца.

ево Моралес (Фото: Јутјуб)

"Одлучио сам да распишем нове опште изборе који би људима омогућили да демократски бирају власт", саопштио је Моралес. Избори треба да укључе нови круг гласања за председника, потпредседника и чланове оба дома Парламента. У свом обраћању, Моралес је такође обећао да ће у потпуности заменити чланове националне изборне комисије.

Раније у недељу ОАД је објавила прелиминарни извештај, саопштивши да је "статистички мало вероватно" да је Моралес осигурао предност од 10 посто, потребну за избегавање другог круга гласања. Ревизори су устврдили да су пронашли недостатке у безбедности у софтверу за гласање и трагове „јасне манипулације“ система за гласање.

Стога, након што није могла потврдити резултате, мисија је препоручила да се одржи нови круг избора у земљи. Моралес је затражио проверу након што је постављена сумња да је он освојио четврти узастопни мандат на месту лидера Боливије 20. октобра.

Опозиција је, како се навоси, намештала изборе и организовала антивладине демонстрације широм земље, док су се Моралесови савезници изашли на скупове у његову подршку. Протести су убрзо ескалирали у сукобе и нереде, током којих су опозициони активисти напали провладине политичаре и блокирали главне државне медије у Ла Пазу.

Председник, који је негирао оптужбе да је било изборне преваре, осудио је хаос на улицама као покушај пуча и осудио тактику опозиције као методе "диктаторских режима".

Моралес је критиковао улогу ОАД-а у политици Јужне Америке у прошлости, називајући је "представником америчких интереса" и "надзорником империје". Такође је оптужио њеног шефа, Луиса Алмагра, да подстиче насиље у Венецуели и охрабрује страну интервенцију у тој земљи.

Изабрани председник Аргентине, Алберто Фернандез, изразио је слична размишљања о емисији бившег лидера Еквадора Рафаела Цорреа 'Разговор с Цорреом' на РТ шпански. Устврдио је да је ОАС, са сједиштем у Васхингтону, прерастао у блок усмјерен на придржавање америчке политике, а не на представљање нација Јужне Америке.

Ердоган бацио у кош Трампово писмо због ког се некад ишло на двобој! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА