Најновије

СКАНДАЛ У ВАШИНГТОНУ: Трамп похвалио Немце због рушења Берлинског зида, али је потом одбио њихов поклон

Амерички председник Доналд Трамп похвалио је Немце због мирног отварања унутрашње границе деветог новембра 1989. Рушење Берлинског зида означио је као историјски догађај, који другима треба да служи за пример.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Судбина Берлинског зида треба да буде "поука за репресивне режиме и владаре свуда у свету", оценио је Трамп.

- Ниједна гвоздена завеса не може да задржи гвоздену вољу народа, који је одлучан да буде слободан - навео је у званичној поруци, коју је Бела кућа објавила у суботу.

- Храбри мушкарци и жене из Источне и Западне Немачке удружили су се да сруше зид, који је више од четврт века био симбол угњетавања и неуспелог социјализма - оценио је Трамп, посебно истакавши какав су значај немачки протести, који су претходили том догађају, имали за слободу и правду широм сета.

- Уједињени и борећи се за заједничку и исправну ствар, ризиковали су живот за слободу... На тај начин допринели су паду гвоздене завесе - рекао је амерички председник.

Иако је похвалио Немце због догађаја који треба да послужи као "историјски пример", Трамп у властитој кући очигледно не жели да га посећају на рушење зидова.

Невладина организација из Берлина допремила је у Вашингтон оригинални део Берлинског зида, адресиран на америчког председника. Како је саопштила иницијатива Отворено друштво, 2,7 тона тежак део зида донет је у суботу испред Беле куће, где је требало да буде свечано уручен, али је Бела кућа одбила да га прими, саопштио је Јерг Вашесио, представник организације у Вашингтону.

- Немачка је поново уједињена и у Берлину нас ту и тамо сачувани делови подсећају да ниједан зид не може вечно да траје - стоји на делу зида у облику писма, адресираном на америчког председника.

- Деценијама су САД играле важну улогу у рушењу тог зида. Од Джона Ф. Кенедија до Роналд Регана, амерички председници су били против.

- Акција треба да подсети председника на ангажман САД за свет без зидова и отворен друштво, саопштило је удружење. Она је израз опредељења за свет без зидова у начелу, а не без једног одређеног зида - навео је Вашесио.

Трамп, међутим, напредује са изградњом зида на америчкој граници према Мексику и хвали га као "прелеп" и "велик". Уколико Бела кућа на прими поклон, зид ће кренути на "мало путовање по САД", како би га видело што више људи.

Прочитајте ОВДЕ зашто републиканци траже да сведочи Бајденов син.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА