Најновије

ДАЧИЋ: Што бих сам себе рушио с власти? То је глупо зар не?

идер СПС Ивица Дачић поновио је данас да није "шуровао" са опозицијом и навео да је са председником СНС Александром Вучићем разговарао о односима у владајућој коалицији.

Ивица Дачић (Фото: Министарство спољњих послова)

"Што бих ја сам себе рушио с власти? Ја да шурујем са опозицијом, да ја сада сам себе срушим са власти ради некога ко никад неће доћи на власт?! То је толико глупо", рекао је Дачић за ТВ Прва упитан о наводима Сергеја Трифуновића да га је Дачић звао телефоном.

Поводом односа у владајућој коалицији и замеркама на рачун Дачића да не брани довољно коалиционог партнера СНС, Дачић каже да је спреман да се направи анализа "ко је колико кога бранио".

"Нисам овде да бих бранио Вучића, него да делимо заједничке државне и националне циљеве који су важни за државне и националне циљеве. То је најбоља одбрана Вучића за разлику од неких других који се никад не јављају ни на једну другу политичку тему", рекао је Дачић.

Каже да је о томе разговарао са Вучићем.

"Наравно да смо разговарали. Да ли ви мислите да бих ја радио овај посао и данас био овде да нисам разговарао са Вучићем о томе", рекао је Дачић.

Навео је да су напади на њега, укључујући и критике да ништа не ради, почели када је био у Савету безбедности УН и да је очекивао да га бар неко похвали.

"Очекивао сам од неког тих 100-200 функционера који се оглашавају, који су ме нападали, барем један, не морају из СНС, барем из СПС, неко да каже 'браво, добро си то рекао'", рекао је Дачић

Колико је радио види се, каже, по томе што се за пет дана чуо телефоном са 82 министра спољних послова и са сваким је разговарао по 15 минута.

Упитан да ли је међу тих 82 колега и Вљора Читаку, Дачић је рекао да се са њом не чује и да нема њен број телефона.

"Једино можда Сергеј Трифуновић има (њен број телефона). Читаку не спада у тих 82", додао је Дачић.

Неће бити америчких санкција због руског оружја

Неће бити америчких санкција због куповања руског оружја, а Србија је отворена и за системе наоружања који долазе из западних земаља и Кине, додао је Дачић.

Дачић је рекао да је америчком директору за контролу наоружања Томасу Зарзецком пренео опредељење Србије да буде отворена и да, осим руског, разматра куповину оружја из других земаља.

"Немамо шта да кријемо. Наш циљ је да сачувано земљу и сигурно не намеравамо да улазимо у конфронтације са САД. Србија до сада није купила и не намерава да купи системе наоружања који би били предмет америчких санкција", рекао је Дачић.

Он је поновио да је Србија војно неутрална земља, а то не значи да се у одбрани ослања само на Русију, већ је отворена и за друге системе наоружања.

Дачић је рекао да Европска унија ради на својим реформама и треба видети како ће се то одразити на проширење, као и да је питање како ће се Србија и регион у тим променама снаћи.

"Нису ту само реформе Уније, већ и Брегзит, па односи Брисела са САД, Кином и Русијом - а све се то посредно пребија преко наших леђа. Мислим да не треба да се усмеримо на то када ћемо ући у Европску унију, већ да се усмеримо на то да заштитимо наше државне и националне интересе", рекао је Дачић.

Министар спољних послова је рекао да је "мали Шенген" један од начина да се сами организујемо до уласка у ЕУ и олакшамо живот и рад грађанима и привредницима.

"Србија је већ навикла на то да јој неко нешто обећа, посебно када је реч о ЕУ, па да после то не буде испуњено. До сада је требало да живимо у ЕУ, само слушајући наше политичаре који су нам годинама говорили да улазимо у Унију за годину, пет, десет или 20", рекао је Дачић.

Он је рекао да сматра да Србија треба да "брани Макрона да сада када су сви скочили на њега" због прича о реформама Уније и новим условима за проширење.

Прочитајте ОВДЕ  која је то земља повукла признање Косова.

Извор: Танјуг/Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА