Најновије

МАЛИ ШЕНГЕН ПОСВАЂАО ШИПТАРЕ: Маљоку тражи да Приштина прогласи Едија Раму непожељном особом због подршке иницијативи Србије!

Иницијатива председника Србије и премијера Албаније и Северне Македоније „мини Шенген“ изазива све већи број негативних реакција у Приштини.

Вучић, Заев и Рама (Фото: Predsednik.rs)

Најновија и једна од најоштријих уперена је према премијеру Албаније, Едију Рами, а којом косовски социолог и универзитетски професор, Фадиљ Маљоку, захтева од косовских званичника да албанског премијера прогласе непожељном особом.

“Еди Рама, пре него што подржи Мини Шенген са Словенима (Србијом где у преамбули њеног Устава, још увек дефинише КиМ као саставни део и Македонијом, која у свом ‘стомаку’ социополитичком и демографском има више од 35% етничких Албанаца?!) требало би да подржи чак можда и формално, албански Мини-шенген“, огласио се овај социолог преко Фејсбука.

“Али он чини супротно! Очито да овај човек, окружен про-српским саветницима, врашки ради за једну мини Балканску Југославију“, поручује такође Маљоку.

Маљоку није први који је стварање „мини Шенгена упоредио са стварањем „нове Југославије“.

Председник ЛДК, Иса Мустафа, осим што сматра да овај споразум води ка „новој Југославији са Албанијом, али без Хрватске и Словеније“, мишљења је да он представља „политику удаљавања земаља Западног Балкана од пута европских интеграција“ и да их „ставља их у скровиште Евроазије којом доминира Русија“.

Осим Мустафе, о „четвртој Југославији“ говорио је и Аљбин Курти, уз друге приштинске званичнике, укључујући и председника тзв. Косова, који су већ изразили своја негодовања поводом ове иницијативе.

Тачи, који је такође био позван да присуствује самиту у Охриду, своје одсуство правдао је тиме да „тзв. Косово остаје привржено свом путу ка ЕУ и НАТО-у и да нема намеру да своју евроатланску перспективу замени било којом регионалном иницијативом“.

Одлазећи косовски министар спољних послова, Беџет Пацоли, који је због тога што му је, како је рекао, позив „прекасно стигао“ одустао је такође од састанка у Охриду.

Прочитајте ОВДЕ исповест оца Србина који већ годину дана чами у косовском затвору.

Извор: Косев

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА