Најновије

ОВО ОСТРВО МОЖЕ ДА УБИЈЕ ПОЛА СВЕТА: На њему се налази лабораторија у којој се производе најсмртоноснији вируси! (ВИДЕО)

Институт Фридрих Лофлер у Немачкој једна је од четири најбоље институције, са највишим степеном сигурности где се свакодневно производе и тестирају смртоносни вируси.

Лабораторија (Фото: Јутјуб)

Ова лабораторија не само да је затворена за јавност, већ се сматра и најопаснијом на свету, а да бисте приступили малом острву Римс на коме се налази, потребно је да пређете Балтичко море преко бране. Као мера безбедности предвиђено је затварање бране у случају било какве епидемије вируса.

Запослени морају да прођу строгу процедуру уласка и изласка, која укључује "хемијске тушеве" и заштитну одец́у. Управо тамо експериментише са најсмртоноснијим вирусима које човечанство познаје, укључујуц́и еболу и вирус птичијег грипа. Али једно од главних жаришта лабораторија су зоонозе, болести које се преносе са животиња на људе и обрнуто. Лабораторија је првобитно основана 1910. године како би истражила болест руку, стопала и уста која је проузрокована вирусом Коксаки типа А из рода Ентеровирус.

Током наредних деценија Институт коришц́ен је у различите сврхе, укључујући развој хемијског оружја током Другог светског рата, истраживање вакцина током Хладног рата, као и истраживање добробити животиња и сточарства. На крају је стекао надимак "острво куге". Институт је 2010. године завршио изградњу низа нових лабораторија које су класификоване у нивое биолошке безбедности 4, као што то ретко има у свету. Институт је такође један од само два на свету који има капацитет и услове за спровођење великих студија на животињама, попут свиња и говеда.

Робин Холанд, студент на Ветеринарској школи Универзитета у Илиноису, описао је своје искуство проучавања патологије на Институту Фридрих Лофлер: "Научио сам како се овим болестима управља, контролише и дијагностикује у сценаријима из стварног света, каква је њихова преваленција у свету и њихов потенцијал за економски утицај ако би се дошло до избијања епидемије". Поред инжењера и службеника за биолошки ризик, видела је и велику инфраструктуру ФЛИ, укључујући ХЕПА филтрацију издувног ваздуха, деконтаминацију просторија сувом маглом, пречишц́авање отпадних вода и лечење трупа како би се задржали сви патогени у биљци.

Зооноза закланих 5 свиња је велика претња за људе. Од маларије до беснила, они чине око 60 процената свих заразних болести човечанства, а Центри за контролу болести процењују да "3 од сваке 4 нове или новозаразне болести људи потичу од животиња“. Док их научници настављају да проучавају, важно је приметити и зоонотску претњу животињама. "Број жртава животиња био је много већи", каже неуробиолог и лекар за јавно здравље професор Чарлс Вотсон са Универзитета Куртин.

На пример, када је Нипа вирус избио у Малезији током 1990-их, било је релативно мало смрти људи, али је заклано 5 милиона свиња да би се елиминисао вирус. Један од разлога зашто су зоонозе толико смртоносне за животиње је чињеница да, чак и ако се заразе, људи из необјашњивих разлога не морају бити заражени. "Вируси су ужасно непредвидљиви, неки нас убијају тако лако, други не, а и животиње", објашњава Вотсон.

Прочитајте ОВДЕ  зашто је Вашингтон забринут због Анкаре.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА