Најновије

ПОМЕТЊА У САД: Милијардер Мајкл Блумберг размишља да се кандидује за председника, а то би могло да...

Бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг наговестио је да ће се можда кандидовати на председничким изборима 2020, а ако сте милијардер за такву одлуку вам није потребно превише консултација.

Мајкл Блумберг (Фото: Јутјуб)

Због чега размишља о кандидатури за највишу функцију у земљи само неколико месеци након што је најавио да ће изборе посматрати са стране? Би-Би-Си је изнео неколико хипотеза о томе.

Зато што мисли да може да победи

За почетак, Блумберг има на располагању бројне аналитичаре јавног мњења и политичке стратеге, и спада у бизнисмене који доносе одлуке на основу прикупљених података.

На основу прелиминарних анкета, у појединачним државама и на националном нивоу, издвојила су се четири канидата Демократске странке, а то су Џо Бајден, Елизабет Ворен, Берни Сандерс и Пит Бутиџиџ. Сви они имају својих предности, али и очигледних недостатака.

Бајдену није пошло за руком да свој углед и везе са, и даље омиљеним, бившим председником Бараком Обамом искористи да би остварио доминацију међу кандидатима и прикупио потребна средства. Осим тога, постоји проблем година и издржљивости.

Када су Елизабет Ворен и Берни Сандерс у питању, питање да ли ће њихове прогресивне политике наићи на добар пријем на општим изборима, а у Сандерсовом случају, ту треба придати и године и здравствене проблеме.

Бутиџиж је млад, али има мало искуства на изборима и тек треба да покаже да ли може да привуче гласаче који припадају мањинама, а чине велики део демократског изборног тела.

Штавише, анкете показују да се многи од оних који гласају за демократе још није одлучили за одређеног кандидата. Анкета Њујорк тајмса, тј. агенције Сијена колеџа, показује да је у четири од шест неодлучних држава одговор “не знам” био испред избора за појединачне деморкатске кандидате.

Недавно спроведена анкета агенције ЈуГов, коју је наручио Њујорк тајмс, показује да је 22 одсто анкетираних изјавило да би волело да има “шири избор” демократских кандидата од тренутно постојећег.

Након што је анализирао околности, Блумберг је можда закључио да још има простора за кандидатуру, при чему има дословно неограничене ресурсе који могу да му прокрче пут до врха.

Зато што жели да утиче на дебату

Можда Блумберг мисли да може да победи, али, искрено говорећи, шансе су му мале. Садашњи градоначелник Њујорка Бил де Блазио започео је сопствену кампању, али је спектакуларно отпао. Други бизнисмен и богаташ Џон Дилејни водио је кампању у Ајови непрекидно више од две године, без икаквих резултата.

Милијардер Том Стејер потрошио је гомилу новца на рекламу и добио је довољну подршку у анкетама да би учествовао у дебати, али ништа више од тога.

Блумберг се вероватно неће квалификовати за дебату у новембру, а можда ни за једну, с обзиром да је према актуелним критеријума потребан одређени број малих донација, а како се сазнаје, Блумберг неће прикупљати средства.

Тешко је веровати да су демократе ових дана спремне да се приклоне плутократи и бившем републиканцу који је познат као заговорник политике која подржава бизнисмене, фискално конзервативан и противник државног здравственог осигурања и легализације марихуане, док истовремено подржава агресивне мере контроле.

Под претпоставком да је Блумберг свестан свега тога, можда је ушао у трку не зато да би победио, већ би вратио партију, за коју сматра да опасно скреће улево, у центар, који је наклоњен бизнису. Можда није случајно што је одлучио да уђе у кампању само пар недеља након што су колеге милијардери Бил Гејтс и Леон Куперман изразили забринутост због предложених шест одсто пореза на лично богатство од преко једне милијарде, који је предложила Воренова.

Блумберг можда хоће да уђе у трку само да би уклонио Воренову и Сандерса, кога очигледно види као сувише екстремног и ненаклоњеног бизнису да би победио Доналда Трампа у новембру следеће године, или да би ефикасно управљао уколико успе.

Зато што може

Блумберг се годинама носио мишљу да се кандидује за председника, а будући да има 77 година, ово му је вероватно последња прилика. Мада га је Бајденов рани улазак у трку привремено одвратио од тога, вероватно је променио мишљење након што се испоставило да напредни кандидати имају шансе.

У најмању руку, Блубмергова кампања могла би да изнервира Трампа, баш као што је то био случај с Де Блазиом, пре него што је одустао. Амерички председник је већ подругљиво коментарисао да “малог Мајкла” неће бити тешко победити.

Прочитајте ОВДЕ  шокантно откриће аналитичара о Ираку и САД.

Извор: Блиц/BBC

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА