Најновије

Зашто у Приштини протестују због смрти Астрита Дехарија, осумњиченог за бомбу у парламенту? (ВИДЕО)

Политички активиста косовског Самопредељења Астрит Дехари преминуо је пре годину дана у затвору где је био као осумњичен за бацање бомбе на зграду парламента. Годину дана након његове смрти овај случај је још увек неразјашњен, а постоји неколико верзија шта се заправо са њим десило.

Протести у Приштини (Фото: Јутјуб)

Пре три године на косовску зграду парламента је са мотоцикла бачена бомба, у вечерњим часовима, а за напад су окривљени активисти Самоопредељења. Из затвора су пуштени сви ухапшени сем Дехарија који је, како се верује, изгубио живот под сумњивим оконостима, иако је у јавности изречено да је Дехари извршио самоубиство у призренском затвору.

Тадашња Косовска власт је у једном дану изашла чак са пет – шест верзија Дехаријеве смрти.

– Верујемо да држава није урадила ниста да открије истину јавности, а ми имамо право на истину. Верујемо и то да је у питању био оркестриран случај. Наводно је петоро људи, активиста Самоопредељења, гранатирало зграду Парламента Косова у вечерњим сатима. Зграда је нападнута споља, са моторцикла и штета је била минимална. Према мом мишљењу, мојој теорији завере, тадашње власти, лидери, хтели су да прогласе Самоопредељење терористичком организацијом јер су у њима видели политичке ривале – наводи Флорентина Дули, једна од организатора протеста поводом годишњице смрти Дехарија, који су одржани 5. новембра у Приштини.

Према њеним речима, ако је Влада тада, у једном дану изнела пет-шест верзија онога што се догодило, наглашавајући да су у питању биле изјаве тужиоца, шефа полиције, чак и из институције форензичара, сматра да је нормално што грађани верују да је било интервенција у овом случају.

– Чак и да држава није имала ништа са Дехаријевом смрћу, сама чињеница да су прикрили истину може да се доживи као претња по друштво – истиче Дули.

Она додаје да протестима група људи жели да укаже власти да они као народ, гласачи и грађани имају право на истину у свако доба, ма шта год да је у питању.

– Ово не може да буде преседан за будућност, ко год да је на власти. Тотално је неприхватљиво да политички активиста умре у затрвору као у време комунизма – напомиње Данасов пројекат Друга страна Косова Флорентина Дули.

Прочитајте ОВДЕ  ко каже да немамо гаранције да неће доћи неко три пута гори од Вучића.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА