Најновије

МАКЕДОНЦИ ЉУТИ НА ЕУ: Ко ће објаснити зашто смо остали "кратких рукава?"

Стево Пендаровски је упозорио да 'нико неће моћи' објаснити становницима Северне Македоније како то да су морали променити име државе, а онда остали 'кратких рукава'.

Македонија (Фото: Јутјуб)

Француски председник Емануел Макрон у праву је када жели променити процес за стицање чланства у Европској унији, рекао је у уторак северномакедонски председник Стево Пендаровски у Паризу након састанка с француским шефом државе, преноси Хина.

Међутим, истодобно је упозорио да "нико неће моћи" објаснити становницима Северне Македоније како то да су морали да промене име своје државе да олакшају пут у ЕУ и НАТО, а сада остали "кратких рукава" јер одлуком Брисела нису добили зелено светло за почетак преговора с ЕУ. 

Бивша Југославенска Република Македонија (ФYРМ) променила је ове године име у Северна Македонија како би умирила суседну Грчку, чланицу НАТО и ЕУ, која јој је годинама блокирала пут у чланство тврдећи да именом Македонија показује претензије према истоименој грчкој покрајини. 

Након састанка с Макроном у Паризу Пендаровски је рекао да му је Макрон објаснио зашто је у октобру блокирао почетак преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

'Макрон у праву кад жели неповратност процеса'

"Макрон је био у праву кад је рекао да жели неповратност" процеса, рекао је Пендаровски, преноси агенција. 

"Свако зна" да постоје државе које су пуноправне чланице ЕУ-а, али "не поштују највише демократске стандарде", истакнуо је председник Северне Македоније.

Затим је објаснио да Македонци требају провести реформе ради себе, па додао: "Волио бих да те реформе буду дубоке, одрживе и неповратне."

Северномакедонска кандидатура за чланство у НАТО-у, која је у току, хитнија је јер је земља у немирној балканској регији, казао је.

Француска је прошлог месеца, уз потпору Данске и Холандије, блокирала Северној Македонији почетак преговора о чланству у ЕУ.

Прочитајте ОВДЕ   зашто се нови амерички амбасадор у Србији крсти са три прста!

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА