Најновије

ПАКАО ПРЕТИ БЛИСКОМ ИСТОКУ! ИСЛАМИК ЏИХАД И ХАМАС ОБЈАВИЛИ РАТ ИЗРАЕЛУ: Одговорићемо силовито! Ционистички непријатељ ће бити уништен

Палестинска група Исламик џихад (ПИЈ) саопштила је да се припрема за рат с Израелом, након што су израелске снаге извеле атентат у зору на једног од високих вођа те терористичке групе у северном делу појаса Газе.

Зграда у којој је ликвидиран вођа Исламик џихада (Фото: Јутјуб)

"Ови терористички злочини су агресија и објава рата палестинском народу, а непријатељ сноси одговорност за њих", наводи ПИЈ у саопштењу после убиства Баха Абу ал-Ата, пренео је "Тајмс оф Израел".

"Бригаде Ал-Кудса (ПИЈ-ово војно крило) и храбар отпор, који је најавио мобилизацију (својих бораца) и почео да узвраћа против ове агресије и тероризма, наставиће силовито и храбро да брани достојанство палестинског народа", наведено је у саопштењу.

Према наводима Ал-Кудс бригада, Абу ал-Ата (42) је био један од најистакнутијих чланова војног савета и командант северног дела Појаса Газе.

"Ми идемо у рат. (Премијер Израела Бењамин) Нетанијаху је прешао све црвене линије убиством командира Бригада ал-Кудс Бахе Абу ал-Ате. Одговорићемо силовито", изјавио је генерални секретар ПИЈ Зијад ал-Накхала за сајт Дар ал-Хајат на арапском језику.

И Хамас, која управља Појасом Газе, саопштио да убиство Абу ал-Ате неће проћи без казне.

"Наш палестински народ опростио се данас од команданта и борца који је следио пут мученичких вођа. Ми у Хамасу потврђујемо да ће ционистицки непријатељ сносити одговорност за све последице и последице ове ескалације и опасног напада", навео је Хамас у саопштењу.

Говорећи на сахрани Абу ал-Ате, званичник Хамаса Исмаил Радван рекао је у Омари џамији да ће Хамасово крило Касам бригада стајати раме уз раме са Исламским џихадом.

Он је додао: “Твоја крв је наша крв. Твоја крв је наша крв. О команданте, твоја крв је наша крв".

На Западној обали, званичник Палестинске управе (ПА) Саеб Ерекат рекао је да израелска влада сноси пуну одговорност за последице тог злочина, наведено је у саопштењу које је пренео сајт ПА Вафа.

На стотине Палестинца у Појасу Газе дошло је јутрос на сахрану Абу ал-Ате.

Његово тело је донето из болнице Шифа у Гази у породичну кућу у Шеђаији и после у џамију Омари, известио је "Палестајн тудеј".

ПИЈ је, такође, саопштио да је у Дамаску израелска војска гађала дом члана политбироа организације Акрама ал-Аџурија и да је убијен један од његових синова.

Израелске одбрамбене снаге наредиле су затварање школа на југу и у централном Израелу, укључујући и централно подручје Тел Авива, јер су терористичке групе у појасу Газе лансирале десетине ракета по градовима у знак одмазде за атентат.

Више од 50 ракета и минобацачких граната испаљено је из појаса Газе у централни и јужни део Израела од 9:10 часова ујутро, саопштиле су израелске одбрамбене снаге.

Војници који управљају системом противракетне одбране "Ајрон Дом" срушили су 20 пројектила, саопштила је израелска војска.

Прочитајте ОВДЕ шта је поручио отац убијеног команданта Исламик џихада.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА