Најновије

ПОСЛЕДЊИ ПОКУШАЈ ИМПЕРИЈЕ: САД лансирале “Blue Dot Network” као одговор на кинески пут свиле “Појас и пут”

Кинески председник Си Ђинпинг је пре шест година покренуо нови пут свиле, сада познатији као иницијатива Појас и пут, највећи, најамбициознији, паневроазијски инфраструктурни пројекат 21. века.

Трамп (Фото: flickr. com)

Пише: Пепе Ескобар

Под Трамповом администрацијом, овај пројекат је крајње демонизован 24/7. Сада коначно стиже и оно што би се могло описати као институционални амерички одговор на Појас и пут: мрежа „Плава тачка“.

“Blue Dot Network”  је званично описана као промоција глобалног, “одрживог развоја инфраструктуре у индо-пацифичком региону и широм света”, са више заинтересованих страна.

То је заједнички пројекат америчке корпорације за приватна улагања у иностранству, у сарадњи са аустралијским Министарством спољних послова и трговине и Јапанском банком за међународну сарадњу.

Кина је до данас потписала 197 докумената у вези са сарадњом на пројекту Појас и пут са 137 земаља и 30 међународних организација.

То је оно против чега је “Blue Dot Network”, посебно широм Глобалног Југа. Али можда не у потпуности. Дипломате са југа, који су неформално контактирани, нису баш импресионирани. “Blue Dot Network” можда виде као конкурента БРИ-ју, али оног који је покренут приватним финансијама – углавном, теоретски, америчким.

“Blue Dot Network”  је фактички пословно ширење Индо-Пацифика, који окупља САД, Јапан, Аустралију и Индију. То је одраз  – транс-пацифичког партнерства Обамине администрације у односу на – такође мртав – „стожер у Азији“.

И ипак, након свих ових година константе демонизације, најбоље што је Вашингтон могао да смисли је да украде идеју Појас која ће бити финансира од стране приватних банака.

На крају, “Blue Dot Network” може бити само ПР вежба, мада помало закаснела. То неће зауставити ширење иницијативе Појас и пут. То неће спречити кинеско-јапанска инвестициона партнерства. То неће променити свест широм јужне хемисфере о коришћењу америчког долара у геополитичке сврхе.

И неће сахранити преовлађујући скептицизам према способностима развојног пројекта супер-силе ангажоване у мисији да украде резерве нафте друге државе као део илегалне сиријске окупације.

Милошевић је Американцима потписао празан папир, а онда се десило нешто неочекивано! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА