Најновије

Ердоган отворено прети

Турска озбиљно мисли да враћа терористе ИД у њихове земље. То је легитимна намера. Али Ердоган злоупотребљава борце ИД као претњу због санкција ЕУ – као што је до сада користио и избеглице, сматра Матијас фон Хајн.

Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

„Калифат“ тзв „Исламске државе“ је разбијен, његов вође Багдади је од пре две недеље мртав. Али идеологија мржње живи даље. И даље је опасна. То се показало данас у Хесену. Тамо су ухапшена три лица која су, како јавља полиција, били усред припрема за нападе у име ИД.

Оправдану забринутост због ИД сада злоупотребљава турски председник Реџеп Тајип Ердоган. С обзиром на то да му прете санкције ЕУ због турских гасних бушотина пред Кипром, Ердоган отворено прети да ће послати терористе ИД преко границе.

Немачка делује запањујуће неприпремљено

И заиста, Турска је већ почела са депортацијама из својих затвора. Па и у Немачкој. Нове депортације за Немачку су планиране за четвртак и петак ове недеље.

Још пре десет дана, турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да Турска није никакав „хотел за терористе“. Сада он остварује своје претње, а Немачка делује запањујуће неприпремљено. При томе је после пада последњег бастиона ИД у марту било јасно: више од 2.000 заточених страних бораца и више од 10.000 њихових супруга и деце неће вечно остати у курдским логорима и затворима.

Преоптерећена курдска самоуправа је слала позиве за помоћ и тражила да земље порекла бораца ИД. Али досад се није десило готово ништа. Ни захтев председника САД Доналда Трампа није покренуо ствар. Заправо су земље порекла бораца ИД чак пожуриле да тим борцима одузму држављанство и да се тако ослободе одговорности. И немачка политика се крије иза формалности нема званичних односа са Курдима у Северној Сирији а ни са Дамаском, па се за повратак заточених припадника ИД ништа не може учинити, саопштено је у министарству спољних послова. Само је шачица деце транспортована одатле и то по одлуци суда.

Већ сада су стотине ИД-повратника у Немачкој

При томе се зна: заточени припадници ИД су се радикализовали у Немачкој. То значи да Немачка сноси одговорност за те људе и да овде мора да ицх изведе пред суд за њихове злочине. Деца – њих око 100 – не сносе одговорност за злочине својих родитеља. Она морају бити добро збринута и по потреби дерадикализована. Све то јесте тешко. Али није немогуће.

Уз то: у Немачкој већ живе стотине повратника из ИД Оних који су се пред пад ИД у тајности и тихо вратили у Немачку. Неки су ухапшени, некима се суди, многи су под присмотром органа безбедности. До катастрофе није дошло. Укратко: уређен повратак тих људи под будним оком органа безбедности је свакако боље него да се ток ствари препусти сам себи. Турска је управо уништила потајне наде да ће проблем тих људи које нико неће бити решен тиме скретањем погледа устрану.

Турска је дуго била „хотел за терористе“

Став Турске је у основи легитиман. И Немачка од других земаља очекује да преузму своје грађане који су се овде огрешили о закон. Али, поступак Анкаре је обележен и двоструким моралом. Када се Турска жали на терет који мора да трпи због заточених припадника ИД, може јој се рећи и ово: па онда пустите из затвора припаднике опозиције  хиљаде њих се још налазе у турским затворима.

А када Сојлу каже да Турска није хотел за терористе, мора му се рећи: она је то дуго била. ИД и други џихадисти су годинама могли да неометано оперишу у Турској и да организују своје снабдевање преко те земље. А приликом офанзиве цинично назване „Операција извор мира“, Анкара се навелико служила џихадистичким наоружаним формацијама као пешадијом у борби против Курда.

Одбрана великог града једва одолева ударима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА