Најновије

ТРАМПУ НОЖ У ЛЕЂА ОД НЕКАДАШЊЕГ НАЈБЛИЖЕГ САРАДНИКА?! Фотеља се све више клима, пар речи могу много тога да промене!

Чак Купер, адвокат који заступа бившег америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона, изнео је интригантан наговештај у писму Конгресу прошле недеље, због којег изгледа да би управо он могао да буде кључни сведок у истрази против америчког председника Доналда Трампа.

Трамп и Болтон (Фото: сајт америчког председника)

Џон Болтон је лично учествовао у многим догађајима, састанцима и разговорима о којима сте већ добили сведочење, као и у многим релевантним састанцима и разговорима о којима до сада није било речи у сведочењима", написао је Купер у писму Конгресу.

Он се позвао на сведочења великог броја владиних званичника и каријерних дипломата последњих недеља пред Представничким домом док се води истрага да ли је председник Доналд Трамп злоупотребио своју моћ притискајући Украјину да спроведе истрагу против бившег потпредседника Џоа Бајдена.

Савезници председника такође су условљавали војну помоћ и састанак са украјинским председником Володимиром Зеленским тиме да он испуни Трампов захтев.

Челници три одбора Представничког дома који воде истрагу о импичменту затражили су од Болтона да сведочи иза затворених врата, али он се није појавио на заказаном саслушању у четвртак. Његов адвокат је рекао да је Болтон вољан да сведочи, али само ако судија пресуди да је у реду за њега да да пркоси писму из Беле куће које наређује свим званичницима администрације да не сарађују у истрази о импичменту.

Ако буде сведочио, Болтон би могао бити до сада најопаснији за Трампа, поготово сада, јер истрага о импичменту улази у јавну фазу ове седмице. Као бивши саветник за националну безбедност, Болтон би био најистакнутији функционер који би сведочио против председника.

Према медијским извештајима и сведочењима у Конгресу, Болтон је био бесан због умешаности коју су Руди Ђулијани, Трампов лични адвокат, и Гордон Сондланд, амерички амбасадор у ЕУ, имали у спровођењу онога што је описано као тајна спољнополитичка кампања у Украјини.

Фиона Хил, бивша виша директорка Беле куц́е за руске и евроазијске послове, сведочила је пред законодавцима да је Болтон описао Ђулианија као "гранату" која ц́е "све разнети".

Болтон је био и кључни учесник састанка Беле куц́е 10. јула током којег је Сондланд украјинским званичницима нагласио да би требало да доставе Трампу истраге које је желео.

Хил је сведочила да је, када је Сондланд повео расправу о тој теми, Болтон нагло прекинуо састанак и одмах рекао Хилу да обавести Џона Ајзенберга, највишег адвоката Савета за националну безбедност (НСЦ), о ономе што се догодило.

Болтон је иначе ове сумњиве послове са Украјином упоредио са трговином дрогом.

Тако је Фиони Хил рекао да пренесе Ајзенбергу да он није "у послу са дрогом" који Сондланд и други Трампови савезници "кувају" у Украјини.

Куперово писмо генералном адвокату Председничког дома каже да у целој причи има још више од онога што је вец́ у јавној сфери.

Садашњи и бивши високи званичници администрације рекли су медијима да су људи у Трамповој орбити престрављени оним што је Болтон можда документовао и шта би он могао да открије.

Према писању сајта Акисос, Болтон је врстан бележник и вероватно има сачувано више детаља од било којег сведока у истрази о импичменту до сада о Трамповој сеновитој кампањи у Украјини.

Трамп има добро документовану историју аверзије према људима који бележе његове изјаве и поступке.

Дон МекГан, бивши саветник Беле куће, рекао је бившем специјалном адвокату Роберту Малеру да је председник често био изнервиран када би открио да је МекГан записао оно што је речено на њиховим састанцима. МекГан се на крају показао као најштетнији сведок против Трампа у Малеровој истрази опструкције.

Сада би Болтон, који је због неслагања око спољнополитичких питања са Трампом добио отказ, могао да уради исто док законодавци Конгреса истражују да ли би требало да покрену процес који би могао резултирати Трамповим уклањањем са положаја.

Болтон, познат као "политички јастреб" у Трамповој администрацији је био од априла 2018. до септембра 2019. године. Трамп га је претходно јавно хвалио, али је чињеница да се они углавном нису слагали око најбитнијих питања спољне политике.

Прочитајте ОВДЕ  зашто ће Хрвати црћи од муке.

Извор: медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА