Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПЕРУ РУКЕ! Гробница нуклеарног отпада прети мештанима! Локално становништво у паници!

Гробница" нуклеарног отпада на Маршаловим острвима угрожена је сталним подизањем нивоа мора, па локално становништво страхује за своје здравље и будућност, наводе амерички медији.

Нуклеарна бомба прети Маршаловим острвима (Фото: Јутјуб)

Ниво мора око Маршалових острва до 2030. године могао би нарасти за три до 16 центиметара. То ће довести до плављења обале, а до 2100. године купола "нуклеарне гробнице" могла би у потпуности да потоне.

"ЛА тајмс" преноси да је политички врх Маршалових острва тражио помоћ САД, али су одбијени уз објашњење "да је то на њиховој земљи и њихов проблем".

- Како то може бити наше? Нисмо ми то изградили. Смеће унутра није наше већ америчко - истиче председник Републике Маршалова Острва Хилда Хеини.

Запечаћена "гробница" садржи више од 73.000 метара кубних нуклеарног отпада, који је настао након што је америчка војска тестирала нуклеарне бомбе.

Од 1977. до 1980. године, око 4.000 америчких војника било је на задатку чишћења радиоактивног отпада који је остао након експлозија и тестирања бомби.

Прикупљали су контаминирано тло те остали радиоактивни отпад који је укључивао војну опрему, метал и бетон. Све је похрањено у "гробницу", која је затим прекривена бетоном.

"Бизнис инсајдер" пише да кратер садржи количину нуклеарног отпада којим би се могло напунити тридесет и пет олимпијских базена. Већи део отпада је плутонијум, изотоп који приликом удисања изазива рак плућа.

Својевремено су САД на острву Касл Браво тестирале експлозију нове хидрогенске бомбе, али су потцениле њену штетност и размјере опасног материјала након детонације.

Експлозија је имала еквивалент од 15 мегатона што је двоструко више од онога што су научници предвидели.

Облак радиоактивне прашине прошао је више од стотину и педесет километара. Убрзо су са острва евакуисани домороци, а код њих осамдесет и троје забележене су опекотине. Један јапански брод касније је уловио радиоактивну рибу.

Сада је вода почела да улази у тло испод "нуклеарне гробнице" на Маршаловим острвима. За разлику од запечаћеног крова куполе, дно јаме никада није прекривено бетоном. Сада плиме стварају опасност од потапања куполе или њеног отварања.

Америчко Министарство енергетике 2013. године објавило је да постоји могућност цурења радиоактивног материјала, али тврди да то "не би нужно довело до значајних промена у количини радијације за локално становништво".

Америчка влада "заборавила" је да спомене информације о садржају куполе у време потписивања међудржавног уговора, тврде експерти.

САД, наиме, нису признале да су 1958. године доставиле 130 тона тла са локације за атомско тестирање у Невади на Маршалова острва.

Прочитајте ОВДЕ како Израел прети новим нападима на Газу.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА