Најновије

ЧЕШКА ПОДРЖАВА СРБИЈУ: Није довољно да чланице ЕУ кажу да је регион важан, треба да деле искуства!

Све странке у Чешкој подржавају процес европских интеграција Србије и та подршка је суштинска, поручио је данас Ондреј Бенешик, председник Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке, чија је делегација у посети Скупштини Србије.

Милош Земан, Чешка (Фото: hrad.cz)

Бенешик је у разговору са колегама из Одбора за европске интеграције Скупштине Србије рекао да је задовољан нивоом подршке грађана Србије европским интеграцијама и реформама које се у друштву спроводе и истакао да са друге стране грађани треба да виде и реалну перспективу уласка у ЕУ.

Он је навео да изјаве званичника ЕУ да је за Унију регион важан, нису довољне. Делегација Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке понудила је српским колегама своје искуство у реформама и транзицији, имајући у виду да су две државе у прошлости делиле иста искуства и историју.

Чланица Одбора за европске интеграције Душица Стојковић навела је да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ и да је сарадња са земљама чланицама ЕУ од велике важности за нашу земљу.

Она је додала да су за Србију важна искуства Чешке у оквиру Вишеградске групе, као и чињеница да су политички односи двеју држава традиционално пријатељски.

Навела је да економска сарадња напредује, посебно трговинска размена и растуће чешке инвестиције у Србији, као и да је интерес обе државе сарадња у области европских интеграција.

- ЕУ има своје изазове са којима се суочава, али неспремност чланица да дају позитивно светло Северној Македонији и Албанији за почетак преговора о приступању, као и чињеница да је Србија током румунског председавања Савету ЕУ отворила само једно преговарачко поглавље не шаљу позитивну поруку грађанима, навела је она.

Она је истакла да ће Србија посвећено наставити са реформским процесима у друштву и навела да наша земља у односу на друге земље, у оквиру Поглавља 35 има питање дијалога Београда и Приштине.

Бенешик је навео да, иако је Чешка пре 10 година признала Косово, данас многи политичари у тој земљи сматрају да је то био несрећан корак. Данас ситуација за повлачење признања није повољна, али то не значи да Чешка није свесна проблема са којима се Србија суочава и да не може да рачуна на подршку њеног парламента, поручио је Бенешик.

Укинуто ограничење увоза из Америке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА