Најновије

ПРОВОКАЦИЈА! ДАНИЈЕЛ СЕРВЕР САВЕТУЈЕ ШИПТАРЕ: Не дајте Србији ни педаљ Косова

Данијел Сервер, амерички аналитичар и експерт за балканска питања, поново је показао изразиту благонаклоност према самопроглашеној држави Косово, па је упозорио Приштину да буде опрезна у постизању споразума са Србијом. Он процењује да ће косовска страна бити притиснута на уступке пре пролећних избора у Србији.

Данијел Сервер (Фото: Јутјуб)

Критикује Трампа

Познат као жестоки критичар америчког председника Доналда Трампа, Сервер је искључив када је реч о будућем решењу косовског питања и сматра да је добар само онај споразум који не нарушава постојећи интегритет Косова.

- Мислим да Косовари треба да буду опрезни. На њих ће бити вршен притисак да се постигне неки резултат пре одржавања избора у Србији, а то им не иде у корист - рекао је Сервер за РТА.

Овај амерички аналитичар важи за тврдог заступника ставова такозване дубоке државе, али и политике Била и Хилари Клинтон. Сервер сматра да ће Трамп покушати да наметне размену територија и Немачкој, али и да Србија добије компензацију с Републиком Српском. Он страхује да Трампа мотивише „тако накарадна идеја“, јер може да истовремено реши два питања: Косово и Босну и Херцеговину.

Охрабрује Приштину

Професор међународних односа Срђан Перишић каже да Сервер све чешће охрабрује Приштину због тога што је у свету све више гласова који позивају да се у решавању питања Косова уважи и интерес Србије.

- Чули смо сад и француског председника Емануела Макрона, који је рекао да се српски интерес мора узети у обзир. Русија се одраније нуди да учествује у том процесу, Америка слаби споља... Све су то сигнали да Трамп нема план, али има идеју, и да се заправо ништа не зна о коначном решењу за КиМ, па Сервер, који говори оно што мисли Стејт департмент, има потребу да соколи Приштину и да јој говори да буде чврста и истрајна у држању такса на српску робу, јер је циљ да и то буде део преговора - објашњава наш саговорник.

О размени територија

За Сервера је била „бизарна“ одлука Трампа да постави Ричарда Гренела за специјалног изасланика Беле куће за Косово и Балкан.

- Гренел је амбасадор и има директне везе са Белом кућом. И мени је сасвим јасно да ће он преузети главну функцију специјалног представника за Балкан, а то је да се бави питањем Београда и Приштине. Претпостављам да је то наговештај покушаја да се оживи идеја размене територија између Београда и Приштине, што је ужасна идеја, која је умрла природном смрћу пре неколико месеци и лош је план покушати да се она оживи - изјавио је тада Сервер.

Догодило се нешто што нису планирали, Русија је збрисала санкције и постала лидер у производњи хране! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА