Најновије

ТРАМП ПОРУЧИО МАКРОНУ: Ишчупајте уши Шиптарима ако не буду слушали!

Амерички председник Доналд Трамп пренео је француском колеги Емануелу Макрону да мора хитно зауздати косовске Албанце, после чега је у Паризу организован изненадни састанак председника Србије Александра Вучића и шефа такозване државе Косово Хашима Тачија.

Илустрација (Фото: Правда)

Како Српски телеграф сазнаје из одлично обавештених дипломатских извора који су упућени у дешавања око протеклог сусрета српског и француског председника на Форуму о миру, Трамп је сасвим преусмерио ток даљих разговора и планова лидера Француза, приморавајући га да жешће притисне косовску страну, па је овај брже-боље иницирао састанак Вучића са Тачијем.

- Ако бисмо Трампову поруку изрекли слободнијим језиком, којим се он донекле и служи у свом јавном обраћању, може се рећи да је први човек Беле куће пренео Макрону да је крајње време да се почне са завртањем ушију косовским Албанцима. Телефонски позив Трампа који је прекинуо разговор у председничком кабинету у Јелисејској палати дошао је у прави час и његове последице сви смо видели. Хитан брифинг Вучића и Тачија под надзором Макрона био је изненађење за све - наводи дипломатски извор.

Позив из Вашингтона

Да је Трамп заиста прекинуо срдачан разговор српског и француског председника, посведочио је и сам Вучић, који је преносећи утиске са тог сусрета изјавио да би пријатељски дијалог са Макроном трајао дуже да није уследио позив из Вашингтона.

- О закључцима разговора са председником Француске не могу да говорим, али он одлично разуме ситуацију. Наставили бисмо још да причамо да га Доналд Трамп није звао. Сат времена разговора с Макроном после вечере је огромна част за нашу земљу - рекао је председник Србије.

Трампове поруке из писма Вучићу

- САД цене ваше лидерство, посебно у обезбеђивању пуне нормализације односа са Косовом

- охрабрујем вас да искористите овај тренутак и употребите политичко лидерство у доношењу одлука које би задовољиле интересе обеју земаља

- била би огромна штета да се пропусти ова јединствена прилика за мир, безбедност и економски раст

- апелујем на обе стране да што пре постигну договор о нормализацији и да се уздрже од поступака који то отежавају

- мирни и продуктивни односи између Србије и Косова били би прекретница за регион, а САД су спремне да у томе помогну.

Макронова подршка Србији

- верујем да је могућ компромис Београда и Приштине

- мали Шенген може да буде начин функционисања региона пре уласка у ЕУ

- то је позитивна идеја којој могу да пружим пуну подршку.

Немачка спрема војску, чекали су од Другог светског рата, а сада је министарка најавила велика освајања! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА