Најновије

НЕВИДЉИВИ УБИЦА СА БАЛКАНА: Због овога умиру људи широм континента! Целу Европу загађује 16 електрана!

На Западном Балкану се налази 16 постројења из доба комунизма са капацитетом од 8 гигавата (ГВ) која су испуштала исту количину сумпор-диоксида у 2016. години као и 250 електрана на угаљ са 30 пута већим капацитетом у Европској унији, наводи се у извештају пет еколошких група. Сада је покренута петиција у којој се нова Европска комисија позива да предузме снажније кораке против загађења.

Термоелектрана "Никола Тесла" у Обреновцу (Фото: Јутјуб)

Лигнит, угаљ који највише загађује, широко је доступан у региону, пружајући јефтин енергетски ресурс и главни извор енергије за КиМ, Србију, Босну, Македонију и Црну Гору. Земље су чланице Енергетске заједнице, која се обавезала да ће имплементирати правила ЕУ за сузбијање загађења до 2018. године. Али улагања у нове електране или технологију за смањење емисије углавном су одложена, наводи се у извештају, чије је делове пренео Ројтерс.

“Загађење ваздуха не познаје границе и још увек је невидљиви убица у Европи. Крајње је време да креатори политике ЕУ појачају напоре на чишћењу ваздуха и декарбонизацији електроенергетског сектора”, рекла је Влатка Матковић Пуљић, старији здравствени и енергетски директор у организацији ХЕАЛ и водећи аутор извештаја.

Извештај каже да су електране на западном Балкану узроковале загађење широм ЕУ и даље од тога што је произвело трошкове здравствене заштите до 11,5 милијарди евра годишње.

Регион планира да у наредној деценији дода још нових електрана на угаљ укупног капацитета 2,7 ГВ, које ће углавном финансирати кинеске банке, наводи се у извештају, додајући да већина електрана неће испуњавати правила ЕУ за контролу загађења.

Владе у региону кажу да треба да прошире производњу електричне енергије угља како би задовољиле све већу потражњу и обезбедиле енергетску сигурност, и кажу да ће нове електране на угаљ испуштати мање гасова са ефектом стаклене баште. Извештај позива на то да Енергетска заједница уведе строжа правила и да Европска комисија треба да испуњење тих прописа претвори у услов за приступање ЕУ.

Сада је покренута и петиција, на основу овог извештаја.

"Конкретно, тражимо од Европске комисије: да активније подржава Секретаријат енергетске заједнице у спровођењу ЕУ директиве о великим постројењима за сагоревање, која регулише нивое емисија из производње електричне енергије од фосилног горива и на снази је од јануара 2018. у региону; да инсистира на примени новијих ЕУ стандарда за загађивање, познатих као „ЛЦП БРЕФ“ у региону, ради боље заштите јавног здравља", наводи се у петицији.

"Фабрике угља на западном Балкану штете људима у региону и шире, у широј ЕУ. Европска комисија мора се заложи за те људе. С новом комисијом која је преузела власт, сада је време да се захтева да комеасри који треба да Европу претворе у климатски неутралан континент започну своје мандате одлучним акцијама и помогну разбијању мрачног облака над Европом. У Босни и Херцеговини, једна од застарелих електрана емитује толико сумпор-диоксида колико сви немачки погони заједно. Као резултат, ове електране сваке године изазову 3.900 случајева преране смрти, 8 000 случајева бронхитиса код деце и других хроничних болести широм континента, а то кошта здравствене системе и економију до 11,5 милијарди евра", наводе они.

Прочитајте ОВДЕ ко би од шиптарских терориста први да заврши у затвору у Хагу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА