Најновије

ЕНИГМА ХАНДКЕ: Како је аустријски писац добио Нобелову награду и да ли су чланови жирија жртве теорије завере?

Двојица чланова жирија Нобелове награде објавили су да су подржали доделу Нобелове награде аустријском књижевнику Петеру Хандкеу јер је он неоправдано оцрњен у западним медијима због подршке Србима и режиму Слободана Милошевића, уз оцену да су западни медијски извештаји током ратова деведесетих били неправедни према Србији и Србима.

Петер Хандке (Фото: Јутјуб)

Ову вест је објавио сајт Интерсепт, из пера Петера Маса, бившег новинара "Вашингтон поста" и "Њујорк тајмс магазина", који је, пак, критиковао потез двојице чланова жирија Нобелове награде, уз оцену да су њихови ставови заблуда и да су засновани на "теоријама завере".

Двојица чланова жирија Нобелове награде су се, одговарајући на глобалну критику поводом контроверзног избора Хандкеа, одлучили на несвакидашњи корак, објављујући изворе које су консултовали пре него што су се одлучили. Један од њих Хенрик Петерсен цитирао је књигу мало познатог аутора Лотара Штрука, који живи у Диселдорфу и пише за онлајн књижевни магазин. Други члан комитета Ерик Рунесон рекао је да се ослањао на књигу историчара из Инзбрука Курта Гриша.

Те две књиге бране Хандкеов скептицизам у вези са размерама српских злочина и подржавају Хандкеов аргумент да су медијски извештаји деведесетих били неправедни према Србима. Писци ових књига наступају са снажним уверењем, па су чланови Нобеловог комитета закључили да је оправдана Хандкеова писана и усмена симпатија према српској страни, која је укључивала и говор на сахрани Слободана Милошевића.

Ко су Петерсон и Рунесон?

Хенрик Петерсон је шведски преводилац, критичар и издавач. Као критичар врло је активан, а радио је и као новинар у шведским медијима. Године 2018. изабран је за једног од пет спољних чланова новог Нобеловог комитета Шведске академије. Наиме, 2017. године награда није додељена први пут од 1949. због сексуалног скандала који је потресао комисију за избор лауреата у области књижевности. То је довело до измене у смислу именовања пет независних спољних чланова, који ће помоћи у избору. Петерсон је један од њих.

Прошла година је била значајна и за Ерика Рунесона. Он је такође постао члан Нобеловог комитета, а иначе је шведски адвокат и члан Врховног суда ове земље.

Теорија о Србима - лошим момцима

Објављујући своја размишљања о одлуци да изаберу Хандкеа, Петерсон и Рунесон су се позвали на ауторе и две књиге које се базирају на веровању да Срби у грађанском рату у бившој Југославији нису били искључиво лоши момци. Обе књиге се ослањају на теорију да је америчка ПР агенција "Рудер&Фин" осмислила кампању којом су српски злочини пренадувани, те да је кампања била толико успешна да се прелила у главни наратив о ратовима у бившој Југославији, према коме су Срби злочинци, а сви остали невина страна.

Пр кампања

Лансирање теорије о "Рудер&Фину" као главној сили која је креирала мишљење светске јавности о српским злочинима деведесетих изазвао је и својевремени интервју француског новинара Жака Мерлиноа са извршним директором "Рудер&Фина" Џејмсом Харфом.

Харф се хвалио како је његова агенција успела да убеди три велике јеврејске организације да подрже власт у Босни, и тако преокренула светско јавно мњење. Према Мерлиноу, Харф је рекао да је "Рудер&Фин" проширио извештаје о "концентрационим логорима које су водили Срби", иако ти извештаји уопште нису били потврђени.

- Наш посао није да потврдимо информације. Наш посао је, као што сам вам рекао, да убрзамо циркулацију информација које су биле повољне за нашу страну. Ми нисмо плаћени да будемо морални - рекао је Харф, према Мерлиноу.

Одбрана Хандкеа

На основу својих налаза, двојица члана Нобеловог комитета ипак нису негирали злочине који су се на овом подручју десили, али јесу проблематизовали дискурс о потпуној и неопозивој кривици искључиво Срба.

Петерсон је бранио избор Хандкеа наводећи да се у његовим делима не налази политички програм, иако је признао да су поједина његова поређења у том смислу несигурна и неспретна.

- Хандке ће за 50 година бити један од најочитијих писаца које је Шведска академија могла да изабере за добитника Нобелове награде - навео је Петерсон у тексту за угледни "Шпигл".

Петерсон је додао да ако неко жели да сазна више о томе шта је Хандке заправо мислио о Југославији, треба да прочита књигу Штрука "Онај са својом Југославијом".

Теорија завере

Петер Мас, аутор текста о овом случају, на сајту Интерсепт тврди да су двојица чланова жирија у заблуди кад је у питању њихов став о Хандкеу и српским злочинима, јер су насели на "теорију завере".

"Ово је прича о теорији завере која је рођена деведесетих, била у хибернацији скоро две деценије, а онда се 2019. појавила и преварила двојицу чланова жирија, наводећи их да гласају да се Нобелова награда додели Хандкеу, који је негирао геноцид над Муслиманима у Сребреници", пише сајт Интерсепт, из пера Петера Маса.

Мас тврди да две књиге на које се позивају чланови Нобеловог комитета имају једну ману, коју Петерсон и Рунерсон наводно нису препознали, а то је "чињеница да су засноване на теорији завере".

Мас тврди да је француски новинар Мерлино касније и сам признао да није помишљао да ће поруке из интервјуа са шефом ПР агенције "Рудер&Фин" отићи тако далеко. Мас додаје да су делови Мерлинове књиге о Харфу објављени и цитирани у просрпским медијима и да су нашли место и у неким мејнстрим медијима у САД и Европи.

И аутор Интерсепта и Маршал Харис, експерт за Босну у Стејт департменту у време рата у Босни, тврде да је реч о "великој небулози и глупости", те да "мала ПР компанија никако није могла да има толики политички утицај", али оцењују и да се том "теоријом завере", како кажу, сам геноцид знатно релативизовао.

Интерсепт је контактирао и аутора једне од две спорне књиге, Курта Гриша, како би он дао коментар на целу причу.

- Наука и трагање за истином није нешто што је лако. Не тврдим да знам истину о југословенским ратовима и Петеру Хандкеу. Али свако ко је вољан да мало боље зарони у расправе и дискурсе, може приметити један наратив и контранаратив. А то већ може помоћи да се читава дебата схвати мало боље - навео је Гриш у одговору.

Провера Хандкеовог држављанства још траје

Проверу држављанства добитника Нобелове награде за књижевност Петера Хандкеа надлежна служба владе аустријске покрајине Корушка обавља се дуже него што се очекивало.

- Још нису закључени сви кораци истраге покрајинске дирекције - наведено је у саопштењу.

Покрајина Корушка проверава да ли је Хандке пријемом пасоша бивше СР Југославије, који му је уручен 1999. године у Амбасади у Бечу, изгубио аустријско држављанство. Наиме, аустријски закон о држављанству јасно каже да свако ко узме друго држављанство губи аустријско, изузев ако не добије одобрење надлежних власти. Корушке власти указују да засад није јасно колико ће дуго трајати провера Хандкеовог држављанства.

У саопштењу се наводи да постоји писмено изјашњавање Хандкеа о пасошу СР Југославије.

Он је у писму корушким властима навео да је пасош који је добио 1999. у Бечу само био уручен са циљем олакшавања путовања са сврхом истраживања у СРЈ.

- Ниједног тренутка није било назнака да је уручење пасоша било повезано с добијање југословенског држављанства, нити сам икада предузео активне кораке ка томе - поручио је Хандке.

Трифуновић каже: Европа нам окренула леђа! Вучић има четири кеца у рукама, а не игра преферанс. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА