Најновије

СВИ СУ МИСЛИЛИ ДА ЈЕ НЕМОГУЋЕ ДА ПОСТОЈИ СПОРАЗУМ КОЈИ МОЖЕ ДА ИЗМИРИ НАРОДЕ НА БАЛКАНУ: Шта "мали Шенген" доноси региону?

Сет докумената који су потписани у циљу реализације "малог Шенгена" показује велику спремност држава у региону за сарадњу и изградњу кооперативног окружења - изјавио је извршни секретар Института за националну и међународну безбедност Дарко Обрадовић.

Балкан (Фото: pixabay. com)

Извршни секретар Института за националну и међународну безбедност Дарко Обрадовић оценио је данас да је "мали Шенген" кључан за дугорочни мир на Балкану.

- Оно што може коначно да помири народе Балкана јесте економија и могућност бољег живота на овим просторима, без потребе да се путује у иностранство у потрази за бољим послом, а један од првих и најбитнијих корака у том смеру представља споразум о "малом Шенгену" - каже у интервјуу за Косово олајн Обрадовић.

Он је оценио да сет докумената који су потписани у циљу реализације "малог Шенгена" показује велику спремност држава у региону за сарадњу и изградњу кооперативног окружења.

- Иницијатива председника Србије Александра Вучића показује висок ниво стратешког промишљања и кретања у сусрет изазовима у једном постконфликтном подручју какав је Балкан. Од велике важности за дугорочан мир је боље повезивање и упознавање народа Балкана. Економија увек иде испред политике, тако да и у овом случају "малог Шенгена" показује посвећеност економском развитку и вишем стандарду наших грађана - рекао је Обрадовић.

Он је додао да је неоснован страх грађана да ће криминалци лакше прелазити границе.

- Подсетио бих да су криминалне организације и криминалци на Балкану, за разлику од држава, увек неговали добре односе ради вршења кривичних дела са елементима организованог криминала. С друге стране, границе ће се прелазити уз личну карту, што значи да ће свакако постојати пунктови за контролу преласка граница и обраду појединаца. Исто тако, заштита државне границе у њеном пуном обиму, за све државе, остаје на снази - рекао је Обрадовић.

Противљење Подгорице овој иницијативи он објашњава тиме да политичке елите у Црној Гори настоје да њихова политика у што већој мери буде независна од политичког Београда и у неку руку чак и супротна.

Подсетиио је и да је Црна Гора постала и чланица НАТО и на путу је ка ЕУ, и вероватно зато не жели никакву алтернативу евроатлантским интеграцијама и можда перципира "мини-Шенген" као вид замене за неизвестан датум приступа ЕУ.

С друге стране, мотиви противљења Приштине су свакако статусне природе, јер Србија као иницијатор "малог-Шенгена" не признаје независно Косово и у складу с тим се понаша.

Обрадовић је, међутим, додао да сматра да је за грађане Балкана веома значајно да у циљу мултиетничког склада и изградње поверења у постконфликтном региону и такозвано Косово буде обухваћено и укључено у ову помирљиву, развојну и пре свега економски добробитну иницијативу, с тим да би Приштсина морала да повуче таксе на српску робу.

Председник Албаније разватра повлачење признања такозваног Косова, више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА