Најновије

ТИЊА УСТАШТВО НЕСМАЊЕНОМ БРЗИНОМ: Како се кандидати за председника Хрватске такмиче? По старом рецепту "нападни Србе"!

Председничка кампања у Хрватској показује праве Европске вредности које је била дужна да испуни приликом пријема у ту тако принципијелну организацију. У држави у којој се глорификују усташки злочини а истакнутим усташама и идеолозима ове ужасне идеологије дижу споменици и у којој се у толерантном тако рећи „европском духу“ ломе ћириличне табле одржавају се још једни председнички избори.

Мирослав Шкоро (Фото: јутјуб)

Пише: мр Владимир Пребирачевић, директор Српско-Руског центра “Мајак”

Ти избори су били примамљиви и једном певачу који има одређену популарност код становништва и који је пожелео да буде председник те државе. У његовој жељи нема ништа спорно да није последњег испада који је тај исти Шкоро направио и изјавио у јавности. Више је него реално да он нема никакве шансе на тим изборима али у покушају да искочи иза колоне кандидата и можда неког претекне послужио се старим добрим рецептом. Тај рецепт једноставно гласи „ напасти Србе“.

Толико је та мржња у њима укорењена да просто не могу да се обуздају и бар глуме неку назови толеранцију. Изјава да би прекопао Јасеновац и и да је поздрав „за дом спремни“ у ствари друштвено прихватљив су просто невероватни са нашег становишта. Шкоро који као аргумент наводи да му се и деда док је био у усташама тако поздрављао и да ту и нема ништа спорно. Да се и тада држава називала Хрватска , да се плаћало кунама и да се певала иста химна „Лијепа наша“ као и данас.

Поређење је у ствари Шкоро одлично направио. И 1941-1945 и 1991-1995 су се под истом усташком идеологијом и под истом заставом и свим осталим симболима на исти начин обрачунали са Србима који су вековима живели на том простору. Изгледа да су из другог покушаја успели да Србе скоро истребе са тог простора уз једну разликуа. Разлика је деведесетих година била само у томе што су изоставили онај сегмент „покатоличити“ јер су схватили да је то ипак немогуће и да би покушај предуго трајао и не би био успешан. Али оно за шта су имали подршку сада проширеног списка земаља су успели да остваре и сада су чланови ЕУ који нама треба да држе лекције да нас усмерава како ми да испунимо услове за ЕУ. Све време из њих избија историјска мржња која никада неће престати.

Стара је и добро научена политика када им загусти у било ком смислу пребацити фокус на Србе и подршка је загарантована. Исти рецепт користе у целом региону од Северне Македоније, Федерације БиХ до Црне Горе и Косова. Само су интезитети различити којима се у својим унутрашњим борбама обрачунавају са Србима. Хрвати се увек враћају у време које очигледно сматрају за свето.

Јачање наше државе у сваком смислу је најважнији задатак јер ће се наши непријатељи ућутати што будемо били јачи. У том погледу морамо се више ослањати на исток и на Русију и на Кину јер са запада све знамо шта можемо да очекујемо. Економско јачање мора да прати војно јачање јер само ако смо војно јаки можемо да сачувамо своју слободу и независнпст.

Како је Колинда представљена као змија у БиХ, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА