Најновије

И МРТВОГ ТИТА СЕ МНОГИ ПЛАШЕ! СФРЈ ЈЕ УНИШТИО СЛОБА! Јошка Броз открио све тајне о комунисти Шешељу, Вуку и Дачићу

Унук доживотног председника СФРЈ Јосип Јошка Броз у ексклузивном интервјуу за Еспресо открива највеће тајне његовог деде друга Тита, ко је убио Југославију, где је нестало маршалово благо и шта је мислио о Јованки Броз!

Јошка Броз (Фото: Јутјуб)

Отишли смо са Јошком Броз у Кумровец (Хрватска), родну кућу његовог деде Јосипа Броза Тита, тамо смо у кафани "код Старог" где је својевремено и сам маршал боравио разговарали о свим тајнама "највећег сина наших народа и народности".

После колико година сте у родној кући Вашег деде?

- Ту сам после 5. година, једноставно не могу да стигнем да дођем. Овде се обично одржавају манифестације дан пре или после 25. маја. Мени је жао што не могу да стигнем тада овде, јер у Београду тих дана такође буде много делегација из свих Република и то морам испоштовати, а ово је далеко.

Какве Вас успомене вежу за Кумровец?

- То су породичне успомене. Деда је рођен ту, ту је одрастао, ево погледајте слике оне довољно говоре чак и онима који тврде да он никада није долазио у Кумровец, да он није одавде. Погледајте само слике, то су све мештани одавде које је он познавао, са којима је разговарао. Ти тврде да га мештани Кумровца не познају, тако и новине пишу, а ево овде се све може видети, као и то да су све те њихове инсинуације пале у воду.

Видели смо да мештани и Вас препознају, да Вас воле, цене?

- То је нормално, јер су поштовали и њега. Ја сам наследник те његове идеологије и трудим се да одбраним то време и да одговорим на све ове нападе који су у последње време све чешћи. Ја увек волим да истакнем чињеницу, а то је да се сваки дан говори о Титу. Сваки дан, било да је лоше или добро, али се о њему говори. Нико други се из историје не спомиње осим Тита, то значи да је ипак нешто значио.

Рекли сте да сте једини који има право да брани његову идеологију, колико је то данас тешко радити у Србији?

- Није тешко јер, сама његова дела бране ту идеологију. Мис смо у оно време имали државу која је била права држава, имали смо бесплатно школство, здравство, имали смо све привилегије, топли оброк, превоз, регрес, имали смо најбољу полицију, војску, на крају крајева имали смо демократију. А сад то што ти не можеш да пљујеш по држави и председнику државе, то нигде у свету није могуће, већ само код нас сада. Знате оно што смо имали тада, данас не могу да нам пруже ни десети део од тога. Пре неки дан сам гледао на телевизији неке дисидене из тог доба, двојица са Голог отока и једног робијаша и сва тројица су се сложила у једној претпоставки да је у Титово доба 10 одсто било лоше, а све остало добро, док је данас 90 одсто лоше, а само 10 одсто добро. Кад су се они сложили онда о чему даље да причамо? Ја нудим сваком политичару да седнемо да ставимо лист папира и он нека пише шта је било лоше, а ја ћу шта је било добро. Ниједан то још није прихватио, нити ће да прихвати јер не може. Све ово што се прича о њему су политичке игре. Тито се стално спомиње, највише пред изборе и то је тако.

Шта је то што Вам највише смета у односу према Титу?

- Ево видимо да у Хрватској и овде испред његове куће постоји споменик Титу, код нас у Београду нема његовог споменика, немамо ни улицу зар то није срамота? Он је био Југословен, у свим другим републикама имамо нешто и сви поштују то, осим нас у Србији. Да је он био из Србије, данас би и чачкалице у Србији били са његовим ликом. Не знам зашто се толико боје? Неки се боје и мртвог Тита након 40 и кусур година.

Када се помене Тито и данас су актуелне разне теорије завере везане за њега. Једна од њих је да је постојао други Тито, неки експерти из Америке тврде да он чак није ни постојао?

- Да, Тито је био марсовац и ја то увек говорим. Нека нам поново дође такав марсовац и ја ћу бити задовољан. нека нам пружи оно што смо тада имали. Увек сам говорио нека дође ко год на место председника државе само да ми живимо као онда што смо живели. То нико више није способан да нам омогући. Те све теорије завера против Тита су завере против левих снага у Србији и бившим Републикама. Например у Македонији сме да се спомене Тито, али комунизам и Југославија не сме да се помене. Не сме! У Хрватској је законом забрањена комунистичка партија. У Словенији и у Босни још поштују те неке вредности, можемо ми да причамо шта хоћемо, али народ није нико питао за распад Југославије. Народ није нико ништа питао. Шест политичара је донело одлуку да се разбије земља.

Шта је са оним силним референдумима?

- Који референдуми? Није ниједан одржан, нико није питао народ.

А у Хрватској, а у Словенији?

- Ма нигде није био референдум. Једноставно шест људи је донело ту одлуку.

Када крену напади на Тита увек се спомињу разна злодела, да је био диктатор, а шта је заиста истина, какав је он био?

- Какв је то диктатор који ниједну побуну у држави није решио војним путем? Ниједну. Ни 68. ни било шта друго. Ми смо касније и Косово решавали војним путем и полицијом, он то није радио. Друго, опет говорим није била диктатура, већ ниси могао да причаш против државе. Где то можеш? Зашто Енглези то не дају? Они имају Хајд парк, тамо се попнеш на неку клупу и можеш да причаш шта хоћеш, али чим сиђеш са клупе нема више, чим проговориш оде у затвор. Ја опет кажем, ево нека дође поново неки диктатор како га они зову, а да нам буде како нам је било, а не да живимо од неке цркавице. Имам 50 година радног стажа, а примам 33.000 динара пензију. Пола ми радног стажа нису признали.

Због чега Вам нису признали?

- Не знам.

Да ли је то неки реваншизам?

- Вероватно јесте, чим ми сад одбијају пензију и још плус остајем дужан банци за кредит. Где то има?

Како коментаришете приче Борисава Јовића да је Тито крив за распад Југославија?

- Борисав Јовић је један шарлатан да се не лажемо. Човек који је, изгледа ушао у ту политику само да би нешто добио. Он сад прави политичку сензацију због своје књиге и да би што више примерака продао. Служи се неистинама, те Тито однео документа о Јасеновцу у Ватикан, Ранковић је пао због тога и тога и такве ствари. То су глупости. Да ли је то човек који је нормалан или је скренуо? Знате, то је био човек који је био председник државе и не може неко ко је обављао ту функцију да критикује све. Он је један од тих саучесника у свему томе, јер је био у систему који је срушио Југославију и нормално је да он сада напада оно што је било пре њега.

Да ли је онда Југославију разбио Тито, Борисав Јовић или Слободан Милошевић?

- Југославију је разбио Слободан Милошевић. Не он лично, али у то време је почело првао неслагање са Словенцима и тако су сви учествовали у томе. И Словенци и Хрвати, јер сви су хтели да буду Тито у својим републикама и имитирали га на неки начин. Туђман је облачио белу униформу, Слоба је пушио цигару и пио виски итд. Дакле сви су покушавали да буду Тито док не отворе уста и не почну да причају, онда се све зна. То је био њихов циљ и зато су разбили Југославију. Тај распад је одговарао светским силама. Зашто? Југославија је била оснивач УН, а ко је данас њен господар? Америка. Друго Југославија је била оснивач Покрета несврстаних, данас тај покрет готово да и не постоји, а били су две трећине човечанства. Највећа сила на земљи били су Несврстани. Све је то некоме одговарало и сад се ради на разбијању. Многи раде на томе да заваде народ.

Како да заваде народ?

- Ја сам пре неки дан гостовао у некој емисији са Чотрићем. Он тражи три ствари: прво -  да се склони кућа цвећа, друго -  да се одузме докторат Титу и ако је то законски немогуће, треће - да се забрани петокрака. Како да се забрани петокрака кад се пред међународним судом донела одлука да то не може да се забрани. Чекајте, зашто тражите нешто што не може да се уради? Значи да је циљ - завади па владај. Поготово што су они криви за много што се догодило пре и за време рата. Је л Вук Драшковић потписао да стране трупе могу да прођу кроз Југославију и да малтене убију кога хоће? Вук Драшковић је потписао да њих не сме нико да дира.

И Војислав Шешељ је тражио да се сруши Кућа цвећа?

- Јаој, све су то политичке игре. И Вук Драшковић и Шешељ су били комунисти. Да би се опрали од тога покушавали су на разне начине то да ураде и говорили свашта. Ја сам рекао и Вуку и Шешељу. Шешељ је био најмлађи комуниста у БиХ и у Југославији, са 17 година примљен је у партију, писао је песме о Титу, дипломски рад радио о њему. Вук Драшковић био у ЦК, шеф кабинета код председника ЦК КПЈ Мике Шпиљка. Одатле га ја знам.

Он је био његов шеф кабинета?

- Да, под Титовом сликом је седео. Знам када самишао код Мике, били смо добри и комшије па сам одлазио код њега. Према томе, о чему причамо? Ја не могу да се променим, ја сам оно што сам био и умрећу такав.

Када се помене Тито, неизбежна је прича о његовој имовини и заоставштини, како је могуће да његова породица није добила ништа?

- Одмах ћу вам рећи. Судија доноси пресуду да нико не може ништа да наследи?! То је против Устава. Како не може кад ордење које је добио и на његовој полеђини лепо пише: "Орден наслеђују наследници". Е али њих боли Орден Суворова, који је најскупљи на свету.

Колико он вреди?

- Не знам тачно, отприлике 4-5 милиона долара. Све остало је покрадено, ја не знам шта се дешава, у то нема нико увид. Знате када се отвара сеф, који је наводно Титов сеф, без присуства породице, адвоката итд. Шта се ту ради? Где је то и у којој земљи нормално? Ако Председништво СФРЈ донесе одлуку против Устава да нико ништа не може да наследи, па се то после побије и нико не одговара за то. Судија мене након суђења зове и каже ми: "Ја не смем да пресудим, знам да је тога пола покрадено, а то нисмо украли ни Ви, ни ја већ неко из власти". Ако то неки судија каже све је јасно.

Да ли је то и даље разлог зашто и данас не знамо шта се налази у Титовом сефу, ако је то уопште био Титов сеф?

- То уопште није био Титов сеф. Њега тако називају. То је сеф из Белог двора у коме је све што је остало после краља смештено. Да ли је то краљу плаћено кроз апанажу, пошто је краљевска породица до 1956. године добијала апанажу од СФРЈ то не знам. Друга ствар, ништа од посуђа није уништено, све је смештено у подруме и када се принц вратио све је затекао. А шта је остало од Титовог? Ништа, све су разграбили па ја морам да купујем неке сувенире који су украдени из зграде.

Шта сте купили?

- Узео сам од човека који је рођак једног од ађутаната за 800 немачких марака у оно време комплет шоља за црну кафу.

То је са Двора однесено?

- Јесте, како знам, јер је комплет са пет шоља, а шесту сам ја као дете на једном рођендану случајно разбио. Ја знам да је то тај, од кобалта из Чешке и да је то тај. Ја сам то купио.

Како сте га пронашли?

- Чим је рођак од ађутанта Тита има мој број телефона. Човек ме је звао и рекао: "Види имам нешто од Тита хоћеш ли да купиш". Отишао сам, видео купио сам то. Купио сам ту и тамо још неке чаше са грбом СФРЈ и то је једино што имам. Друго немам ништа.

Да ли сте се од српских политичара обратили за помоћ када је у питању наследство?

- Затражио сам званично од Скупштине Србије помоћ. Поставио сам питање за 14 ставки за које знам да фале. Нумизматика, филателија, слике, пушке, сребрни есцајг, све фали. Сатови фале, ево најскупљи сат који је продат на једној акуцији у свету је Титов сат који је он купио у Београду то је Филип патек из 1950. године. Он је продат за 3.500.000 швајцарских франака, а он га је купио за 330 швајцараца.

Како то да се држава није јавила на аукцију и купила тај сат?

- Ко да се јави? Је л они који су то украли? Онај који је организовао крађу? Слике се продају, оружје све се продаје. Његовим одласком у болницу кренуо је јавашлук.

Где сте били када је Тито пребачен у болницу?

- Био сам у Игалу. Примали смо вилу у рад, после земљотреса и он је требао ту да дође да дочекамо Нову годину, онда су нам јавили да не може да дође и да он иде за Љубљану. Ујутру да изађемо из хотела пало је пола метра снега, ја сам некако дошао до Београда и одатле за Љубљану код њега.

Када сте последњи пут разговарали са Вашим дедом?

- Последњи пут сам причао после прве операције у Љубљани, где се он у целој муци сетио да ми је обећао да ће ми дати један његов карабин и пиштољ за лов. Он ме је позвао код њега и дао ми карабин и пиштољ.

Да ли сте тада могли да наслутите да је ту крај?

- Не, ту има много нерашчишћених појмова. Прво грешка је то што је његов шеф кабинета Берислав Бадурина отишао код њега и рекао му: "Друже Тито и Ајзенхауер је владао без ноге". Он му је тада рекао: "Ја сам на овај свет дошао са две ноге и отићи ћу са две ноге". Онда је кренула полемика да ли да се сече или не. Да му је одмах одсечена нога Тито би живео још најмање 5 година. Змате, када је дошло до тога да мора да се сече нога било га је јако тешко убедити. На крају се испоставило да је та операција касно урађено, гангрена је кренула већ на бубреге, онда сепса, затим вештачка кома и онда су угашени апарати.

Да ли је Тито пред смрт звао попове и причао на јапанском?

- Сада свашта причају, те звао попове, говорио на страним језицима, те да је певао неке песме кинеске и јапанске. Како звао када је био у коми? Људи, он није проговорио ниједну једину реч. Једино му се, последње вече, то је била субора мрднула му се десна обрва. Ја сам у недељу ујутру кренуо за Београд, да узмем чисте ствари и завршим неке послове. Само што сам дошао јавили су да је умро. Ја сам само рекао, да никоме ниште не говоре док ја не стигнем. Одмах сам се вратио у Љубљану, ја сам га убацио у ковчег, присуствовао сам када је тај сандук заварен, ставио сам му прстен на руку и то је то.

Зашто онда постоје теорије да он није био у сандуку, да је ту био песак и слично?

- Јесте, то је изјавио шеф УДБЕ. Он је човек луд. Зашто би био песак? Кажу да се не шири смрад. Како да се усмрди? Зато је и стављен у метални сандук, који је заварен и тај сандук је стављен у дрвени ковчег. Нисам се одвајао од тог сандука док није на њега стављена стена од 9 тона.

Какав сте му прстен ставили?

- То је био његов прстен. Он је то тражио. То је прстен који је добио од Стаљина на поклон и са њим је сахрањен. После се појавила копија таквог прстен и она је продавана по Загребу и слично. То је још једна од ружних теорија.

Да ли је Тито заиста умро тада или много раније?

- То није тачно. Бранко Лалевић је искључио тај апарад тада. Зашто то причају? Тај човек је мртав, што га стално враћамо из гроба? То су све глупости. Морају људи да схвате да се Титово време не враћа, ми смо тада били господа, црвени пасош је био појам. А сада...

Шта је са Голим отоком и Јасеновцом?

- Знао је за Голи оток, али није знао шта се тамо догађа. Тек после одласка Ранковића тамо, он му је пренео све шта се дешава и након шест месеци није било више Голог отока. Што се тиче Јасеновца, није тачно да није био тамо. Додуше није био званично јер није хтео да изазива националну мржњу. Ту су два члана његове породице стрељани и сахрањени. Баш зато није одлазио тамо јер би морао да се поклони сенима, а кога онда да оптужи? Није хтео да се ту направи национална мржња, која ево сада букти.

Да ли су то два блиска члана породице?

- Да, веома блиска. Сестрић и од брата син.

Да ли је Јованка радила о глави Јосипу Брозу Титу?

- Не, никада. То ја врло добро знам. Одрастао сам заједно са њима. Она је толико њега волела да је та љубав прешла у параноју. Ништа она није хтела да се меша у оно што није требала. Сад то што није он њој то дозвољавао, то је друга ствар. И то је све пукло због њеног покушаја да протури списак са Ђоком Јованићем, једног чистог личког генерала који је заиста био лојалан. Он то није дозвољавао, њој је рекао да у кући може да ради шта хоће, али у друге ствари да се не меша. У Бару јој је на отварању пруге рекао Бежи тамо, пред свима. Није јој дозвољавао да се меша у унутрашњу политику.

Како је он поднео растанак са Јованком?

- Њему је то јако тешко пало. То знам, био сам присутан. То када је пукло, одмах смо отишли за Карађорђево. Он ми је рекао: "Идемо" ушао је у кола и без обезбеђења је кренуо у Карађорђево. Тек у Бачкој Паланци постављене су патроле за регулисање саобраћаја. Он ми је тада рекао: "Ти не идеш нигде, остајеш овде. Тако сам и до задњег дана остао са њим". После тога када год сам ушао код њега, он седи и ћути и само изговори: "Ух шта јој је то требало". Тешко му је пало, али није хтео да се разведе, она је његова законита супруга била и остала и ако су то од њега тражили. Све је то урадио Стане Доланц који је био немачки шпијун. Добро се сећам да Доланц први пут када је дошао из Словеније Јованка је питала: "Тито, ко је овај мали дебели?" Он је одговорио да нема појма, значи да га он није поставио. Већ је по кључу долазио из република.

Да ли је онда оправдана изјава да је Тито издао Ранковића зарад Кардеља и Доланца?

- Не, то нема везе. Ранковића је наместио Стево Крајачић. Рекао му је дај Марко (Илегално име Ранковића) да поставимо неке уређаје, ипак је Тито старији човек па да имамо. Касније га је он пријавио за прислушкивање. Исти ти уређаји су након смене Ранковића смештени и у купатило и свуда. Сећам се да је једном после пада Ранковића Стари мене питао: "Шта ради Марко?". Кажем: "Немам појма, али ћу ићи да га видим". Рекао ми је деда тада: "Поздрави га и реци му да бих желео да га видим". Отишао сам до њега и река му: "Поздравио те је деда и рекао да би желео да те види". Он ми је одговорио: "Поздрави ти њега и реци му да и један и други знамо да нам је то била намештаљка, али не би било добро за њега да се ми сада виђамо јер би то многи искористили". Ја сам му пренео сваку реч и добро се сећам, Тито је скинуо наочаре, кренуле су му сузе и рекао: "Знао сам, Марко је увек био и остао мој". Они су кумови и никада Марко није ниједну ружну реч рекао о Титу.

Шта је још Ранковић причао?

- Он није ништа причао, нити је писао, као што није ни Жежељ. Касније су се појавиле неке лажне приче и књиге, али они нису ништа писали.

Да ли је тачно да је Тито радио све против Срба и да Србија нестане?

- Какве су то приче? Ко је населио Војводину Србима? Што није Хрватима населио? О чему причамо? Зашто се изокрећу ствари? Комунистичка партија је била и у Србији, а у њој је седела тзв јагњећа бригада која није водила рачуна о држави, почевши од Драже Марковића па надаље. Све друге су Републике водиле рачуна о нечему, Србија није. Срби су вечито били спремни на неку свађу, оговарање, а то је и данас тако, нажалост.

Да ли је Тито обећао Албанцима Косово?

- Не, он то никада није урадио. Све што се око Косова догађало догађало се на републичком нивоу, њега нико није много ни питао. Једино када дође до ескалације онда је било: "Друже Тито помагај". Он се посветио спољашњој политици.

Како изгледа Ваша сарадња са Ивицом Дачићем?

- Одлично! Ивица је, да се не лажемо једини школован политичар у Србији. Велике заслуге има за повлачење потписа у вези Косова. То је успео само зато што се вратио на постулате комуниста. Он стално виче да је наследник Тита, то и јесте. Ивица је изузетан човек, много ради и бринем се за његово здравље, али мислим да је он још једини способан да држи СПС у врху.

У каквим сте односима са породицом Карађорђевић?

- У нормалним. То ми и замерају многи. Срео сам се са Престолонаследником на некој изложби, пришао ми је портпарол и рекао да би Карађорђевић хтео да се упознамо. Рекао сам зашто да не. Култура је једно и нема ту шта. Вук Драшковић ми је такође пришао једном у СИВ-у и рекао: "Нисам веровао да ћеш ми пружити руку?". Рекао сам: "Зашто не бих? Разлике су једно, а култура друго". Мићуновић ми никада није пришао и о њему ћу увек рећи оно што јесте.

Шта је то што имате да кажете о Мићуновићу?

- Био је комуниста, који је три пута истериван из партије. Био је на Голом отоку, јахао попа после. Истина је само једна и не може се од ње побећи.

Шта је са унуком Драгољуба Драже Михаиловића?

- Срели смо се једном, недавно. Руковали се, културно, поздравили се. Ја имам много пријатеља са те друге стране. Вук Бојовић је из четничке фамилије, а ми смо били и остали кућни пријатељи и ишао сам на његове крсне славе. То нема везе.

Какав је став био Јосипа Броза Тита о цркви?

- Он је поштовао Цркву, чак је и у Уставу било дозвољена вероисповест. Није било дозвољено да се Црква меша у државу. Сећам се да када је дошао патријарх Герман, деда је питао возача: "Јели шта вози патријарх?" Он му је одговорио: "Вози неку фићу, распалог". Он му је тада рекао: "Имаш ли неког мерцедеса тамо. Дајте му. Не може патријарх да се вози у фићи": Сваки празник великодостојника било које цркве слао је са Бриона мандарине, своје видо, после дипломатског лова слао је свима дивљач.

Били сте на Хиландару?

- Јесам, о томе нико није нико писао. Неко није дао. Била ми је животна жеља да одем на Хиландар. Примили су нас изварендно. У року од пола сата сви су знали да је Титов унук стигао. Угостили су нас без благослова, нормално јер као комуниста то не могу да добијем али веома лепо и било је пријатно.

Какве утиске носите са Хиландара?

- Видео сам једно велико поштење. Последње јутро пришао ми је један човек и питао: "Јошка јеси ли то ти" и почео да ми љуби руку. Мене је три пута шприцао свештеник например, све је једном али мене три пута. (смех) Драго ми је да сам то видео, обишао сам и руску и грчку цркву. Кажем, остварио сам своју животну жељу. Знате то православље овде, није као што је тамо, одакле изворно потиче.

Да ли је Тито преко УДБЕ контролисао СПЦ и да ли су поједини свештеници били сарадници те УДБЕ?

- Није Тито. Служба је то радила. Држава је то радила. Па и Каваја је радио за службу такође.

Каваја који је хтео да убије Тита?

- Покушао ђавола. Њега је Радоњић поставио ту да он изазове инцидент. И шта је било? Осуђен на 12 година, а после 3 године отео авион, ајте молим вас. Он је требао да уђе у те кругове у срж емиграције да би извлачио информације.

Да ли је Тито и у Ватикану имао своје људе?

- Не, то су сад приче. Није имао потребе за тим. Нитије посебно нешто тај Ватикан гледао и ценио. Он је увек гледао свој народ и државу. Када сам га питао: "Која је твоја највећа грешка?" Рекао ми је: "Устав из 1974. године". Он није потписао, стајао је 10 дана на његовом столу, а потписали су га Шпиљак и Глигоров. Тада ми је рекао: "Грешка је што нисам ставио вето на њега, а могао сам. Нисам хтео да идем сам против вечине". Зато је и тако Устав донешен. Тако је почео распад Југославије.

Да ли је Тито био масон?

- Не, то су глупости. Од тога толике приче сада испредају и лупају глупости.

Када ће поново Срби, Хрвати, Македонци, Црногорци, Словенци, Босанци поново бити другови и другарице?

- Када се међународни злотвори као што су Америка, Енглеска не буду мешали у нашу политику, јер народ је за заједништво.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Милошевић тражио од Руса.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube