Најновије

ИШТВАН ПАСТОР ХВАЛИ ВЛАСТ: Опозиција изгубила бираче па то крије бојкотом избора

Веома сам задовољан што ћемо на пролеће имати редовне изборе и што није било превременог гласања, јер то говори о стабилности српског друштва. Мандат свих парламената, од државног до локалног нивоа је на измаку и, по свему судећи, имаћемо опште изборе на сва три нивоа. То је пракса којој треба тежити и убудуће.

Иштван Пастор (Фото: Јутјуб)

Ово поручује Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и лидер СВМ, уз напомену да за њега најава бојкота дела опозиције није никакво изненађење.

“Не верујем да опозиција има било какву другу могућност за приказивање своје политичке немоћи. За забашуривање своје немоћи и губитка подршке бирача користи познате реченице о помањкању демократије и медијских слобода. То је већ милион пута виђено, не само код нас”, каже Пастор.

Хоће ли СВМ поново на изборе самостално? Прижељкујете ли продужетак коалиције са СНС?

“СВМ ће ићи на изборе самостално. Волели бисмо да после тога имамо постизборну коалицију. Мислим да је реално очекивати да се настави оно што је било у претходне четири године. Са наше стране оцена те сарадње је веома позитивна, а резултати које можемо ставити на сто пред наше бираче су веома убедљиви. То ћемо, са визијом будућности, предочити и у кампањи и тражити за то подршку наших бирача”.

Да ли је било тешких тема у коалиционој сарадњи са напредњацима у овом мандату?

“Било је ситуација у којима смо различито мислили, али смо тражили решења и компромисе. Нарочито је то било изражено на локалним нивоима. Што се тиче битних, стратешких крупних корака, није било неспоразума ни у једном моменту. То је последица договора, преточеног у чврст споразум којег смо се држали током целог мандата, али поштено”.

Јесте ли задовољни учинком у Војводини?

“Кључне ствари су учињене у области здравства - опремљене су многе здравствене институција, израђени пројекти за унапређење болница у Суботици, Сенти, Сомбору, Панчеву... Доста се урадило на инфраструктурним пројектима удруживањем локалних, покрајинских и републичких средстава. Настављен је рад на реконструкцији позоришта у Суботици. Можда није превелика инвестиција куповина клавира за Музичку школу у Бачкој Тополи, али за више од 200 ђака те школе то је веома крупна ствар.

Годинама се говори о закону о финансирању Војводине. Утисак је да је Република, ипак, уложила знатно више од предвиђених седам одсто...

“Знатна средства су уложена, али тај закон није питање финансијских величина, него је то уставна обавеза. Као председник покрајинског парламента, напросто нисам видео спремност за решавање тог питања. То за мене остаје отворено питање о којем лично размишљам. Мислим да овом проблему треба приступ рационалне природе. Ако то у претходних више од 10 година никога није жуљало, ни мене не мора посебно да жуља”.

Нови прелази на српско-мађарској граници су отворени, али застоји у промету путника нису отклоњени. Ко је крив?

“Отварање прелаза није довољно, треба озбиљно да се ради, ефикасно да се обавља посао, а видим да на мађарској страни то није случај. Није ту реч о броју трака, него је кључно то како цариници на мађарској страни обављају посао. Стиче се утисак да је то један тихи штрајк који они спроводе перманентно”.

Да ли је финансијска подршка Мађарске и премијера Орбана смањила тенденцију исељавања војвођанских Мађара?

“Не располажем прецизним подацима. Већ четврту годину се примењује тај пројекат. Уложено је близу 300 милиона евра, а на 43 конкурса било је 12.500 успешних апликаната. Ти људи су без сумње оснажили свој бизнис и то је вероватно допринело њиховом останку и јачању укупне привреде Србије.”

Какав је ваш став о напорима Србије, Северне Македоније и Албаније да се успостави "мали шенген"?

“То је веома крупна ствар! Да је пре две године неко рекао да је то могуће, многи не би веровали. Тај споразум с једне стране олакшава живот грађанима, а са друге је доказ да није истина да овај део Европе није спреман да буде прихваћен од стране Европске уније, барем што се тиче убрзавања преговора”.

Како сте доживели одлуку председника Вучића да не иде у Загреб на Конгрес ЕПП?

“Потпуно разумем разлоге председника Вучића за одлуку да не оде тамо у овим околностима. Ја сам у другачијој, једноставијој позицији. Тамо ћу ићи као председник странке, јер је то изборна скупштина ЕПП, чији је СВМ члан, као што је и СНС. Гласаћу за избор нових председника и потпредседника”.

Прочитајте ОВДЕ како Рамуш Харадинај брани шиптарске крвнике.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА