Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) У БАНДИ ЈЕ ЗАРАДИО НАДИМАК САТАНА, А ОНДА ЈЕ ХТЕО ДА ИЗАЂЕ: МС-13 је јача од неких држава и то прашта само у једном случају

Ернесто Дерас не може да објасни зашто је устао од места где је седео, пришао главном улазу цркве Панорама Цити у Лос Анђелесу и почео неконтролирано да плаче. "Пердон, пердон, пердон ...", молио је за опроштај док је на колена пао човек коме су његови чланови банде дали надимак Сатана.

Банда (Фото: Јутјуб)

"Био сам рањен, имао сам сломљене кости, био сам у затвору", рекао је ових дана, након што се 20 година посветио Богу и прихватио га. "Али ништа од тога ме није расплакало. Осећао сам се као човек без суза, али тог дана се догодило нешто снажно", каже он.

"Остали чланови банди причају сличне приче. Црква - посебно евангеличка пентекостална црква - узела их је под своје крило и дала утеху, молећи се да се извуку из чврстог загрљаја криминала. Заузврат, уличне банде су пустиле такве људе и поштовале њихову одлуку.

Постати активним чланом верске заједнице остаје готово једини начин да неко побегне жив и без освете из злогласне банде Мара Салватрућа, познате под називом МС-13. Према проценама ФБИ-ја, МС-13 има 30-50.000 чланова, а још око 10.000 рад ван САД-а, углавном у Мексику и другим земљама Централне Америке. 2004. године, ФБИ је основао специјално одељење које се бавило само кривичним гоњењем МС-13 и проширило своје операције на Ел Салвадор, Хондурас, Гватемалу и Мексико, у сарадњи с тамошњом полицијом. Од 2005. године почеле су акције, што је резултирало 20.000 хапшења, укључујуц́и око 3.000 чланова МС-13.

Али акција је завршила фијаско јер је криминална група након тога повец́ала своје чланство. Број чланова који су напустили МС-13 и придружио се цркви није тачно утврђен и не може се тачно пронац́и, али у недавном истраживању Међународног универзитета Флорида, у коме је учествовало скоро 1.200 чланова банди у затворима Ел Салвадор, 58 одсто каже да је црква “најприкладнија организација за управљање програмима рехабилитације ".

Њихове приче о искуству са религијом показују једну могућност за смањење утицаја МС-13 у САД-у и другим земљама у којима она послује. Банда врши страшан терор и многе злочине, али након три године проучавања МС-13, дошли смо до закључка да се банда заправо жели да се представи као организација, а не као злочиначка групација, што је добар мамац за несигурне и неискусне младиће у рањивим годинама.

МС-13 је настао почетком 1980-их када се група избеглица из Ел Салвадора - бивши герилски борци - окупила да слушају музику хеви метала, пију алкохол и пуше марихуану у централном ЛА-у. Као и друге тзв банде 'стонера' - пушача траве, МС-13 се развио у насилну групу, делом због самоодбране, делом због криминалних амбиција. Они данас делују у шест до седам држава, што постаје прворазредан проблем за неколико влада, укључујуц́и Трампову администрацију која је често давала лажне извештаје о банди. У међувремену, локалне самоуправе су прошириле свој утицај на читаву Калифорнију, као и на Тексас, Вирџинију, Мериленд и на крају и на сам Вашингтон ДЦ.

Председник Трамп, као и неколико претходних председника, настојао се да се бори против банде строжим затворским казнама и депортацијама, али МС-13 постоји и развија се већ 40 година. МС-13 је попут сурогат породице. Младиц́и им се придружују из више разлога, али углавном зато што су маргинализовани и немају јасну визију како да се пењу друштвеним и економским лествицама. У банди проналазе сличне младиц́е са којима се блиско повезују, а сматрају да је банда њихов извор заштите. Чланови МС-13 називају овај рукав "ел баррио". "Ел баррио" има митско значење. Обвезујете се за нешто веће од себе, али бићете награђени и поштовани, добили сте групни статус, а други ц́е вас тапшати по леђима ако им прети неко са стране.

Ел барио је етос који се може односити и на добро и на зло, укључујући екстремно насиље, агресивно криминално понашање, бруталне облике друштвене контроле који су довели до хиљада мртвих у САД-у и на обалама Централне Америке. Црква и банде су уско повезане друштвене организације, места где људи могу да пронађу алтернативну породицу која захтева дубоке емоционалне и временске обавезе. Чланови цркве једни друге зову 'брат' и 'сестра', а попут чланова банди, очекује се да пазе једни на друге, пружајући им посао, склониште и храну по потреби. Цркве су такође изузетно патријархалне.

Многе евангеличке цркве надмец́у се са бандама не само на духовном и емотивном нивоу, вец́ и на практичан начин. Омогуц́авају послове и контакте за посао, неформалне услуге бриге о деци и приступ здравственој заштити. Можда је најважније да монополизују време својих чланова. Црквене услуге пружају се сваке вечери или готово сваке ноц́и и то се поклапа са временима када се очекује да се поклапају са временима када чланови банди лутају градом. Овај прелазак на религију сугерише да морамо посветити једнаку количину енергије и убеђења да бисмо створили алтернативу облику МС-13.

Прочитајте ОВДЕ   где се то осећају страшне последице америчке кризе.

Извор: 24sata. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА