Најновије

ЦРНОГОРЦИ НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ: Ми смо за интегративни ЕУ процес, не за замену за њега

Црногорски премијер Душко Марковић изјавио је "да се та земља према иницијативама попут "малог Шенгена" односи пажљиво јер", како је рекао, "свака иницијатива треба да убрзава европски процес интеграције, а не да представља замену за њега".

Душко Марковић (Фото: Јутјуб)

"Веома ћемо пажљиво размотрити и ову иницијативу која је дошла од двојице председника наших суседа, али ћемо морати на сто да ставимо чињенице, а не политичке интересе", рекао је Марковић у Подгорици, преноси РТЦГ.

Он је додао да је позиција Црне Горе да испуњава преузете обавезе, а не да улази у нове иницијативе, а да није реализовала започето.

Како је објаснио, те обавезе су преузете у Трсту у оквиру Берлинског процеса потписивањем Акционог плана о регионалном повезивању, а он укључује све елементе као регионална иницијатива.

"Црна Гора нема никакву врсту ограничења за све оне који послују са компанијама у Црној Гори, нема нецаринских баријера и оптерећења за разлику од других земаља које то намећу нашој привреди у пословању са њиховим компанијама. Свака регионална иницијатива је добра ако она надомешта и убрзава европски процес интеграције, а не да представља замену за тај процес и европску интеграцију", рекао је Марковић.

Говорећи о новој политици проширења ЕУ, Марковић је казао "да Црна Гора жели својом позицијом да подржи Европску унију да реши своја тешка питања и нагласио да та земља нема "никакав нервозан став" према нон-паперу и према том приступу".

"Видимо да је процес интеграције земаља западног Балкана односно земаља кандидата, пре свега Црне Горе и Србије, значајно успорен. Европска унија је суочена са озбиљним унутрашњим изазовима који се пре свега огледају у Брегзиту, у последицама мигрантске кризе, наравно и глобалним трговинским сукобима који су присутнији на глобалној економској сцени, разликама унутар ЕУ", рекао је Марковић.

Додао је да ће након завршетка те дискусије, која неће бити кратка и брза, постојати јасан однос ЕУ у односу на политику проширења која ће се тицати наравно Црне Горе и Србије и других кандидата за чланство у ЕУ.

"Западни Балкан треба да буде део јединствене Европе из много разлога - политичких, економских и наравно безбедносних. Тај нон-папер говори о тој потреби Европске уније када је у питању западни Балкан", оценио је Марковић.

Прочитајте ОВДЕ  какво је то шокантно откриће у Хрватској.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА