Најновије

Хрватске тајне службе руше Балканску унију!?

Обавештајне структуре из Хрватске, заједно са службама Црне Горе, Албаније и лажне државе Косово, покушавају да по сваку цену сруше пројекат балканске уније, који се реализује на иницијативу председника Србије Александра Вучића.

Колинда Грабар Китаровић (Фото: Јутјуб)

Разлози су, према информацијама из обавештајних кругова, двојаки: политички и економски. На првом месту смета им што иницијатива долази од српског председника, чиме Вучић и наша земља цементирају кључну позицију у региону. С друге стране, ако се формира велико заједничко балканско тржиште, оно би економски могло буквално да поједе Хрватску.

До сличног закључка у својој анализи дошао је и ИФИМЕС, међународни институт за блискоисточне и балканске студије у Љубљани. У документу под називом "Западни Балкан 2019: балканска иницијатива за 21. век" наводе да постоје озбиљни разлози за забринутост јер су, тврде, обезбеђене знатне количине новца усмерене на дискредитовање мини-Шенгена.

- Поједине обавештајне и криминалне структуре из Црне Горе, Албаније и Косова блиске властима у сва три центра, као и одређени делови међународне заједнице и са истока и са запада, учиниће све да зауставе успостављање малог Шенгена, као и да произведу нестабилност и кризу, пре свега у Србији, и на тај начин да покушају на нелегалан начин да промене власт у тој земљи - наводи се у анализи.

ИФИМЕС, додуше, не помиње Хрватску, али то је само зато што се анализа односи искључиво на подручје западног Балкана.

Дугогодишњи обавештајац, потпуковник у пензији Љубан Каран каже да је постало сасвим јасно да ће мини-Шенген унапредити регион и да ће економски и у сваком другом погледу ојачати Србију.

- Хрватској се смањују економске шансе у овом региону и губи се чврсто савезништво држава у региону које су у договору са Хрватском подривале Србију. Кључне позиције на западном Балкану, ако договор успе, преузима Србија - истиче Каран.

Бивши шеф београдске полиције Марко Ницовић додаје да су се регионалне обавештајне службе дигле на ноге јер се плаше доминантне улоге Србије у том процесу.

- Србија као земља која у региону има највећи број становника, најјачу привреду и политички добро стоји и на истоку и на западу велика је претња плановима Црне Горе, Хрватске и Приштине - наводи Ницовић.

Бивши обавештајац Божидар Спасић каже да је у Хрватској идеја председника Вучића о мини-Шенгену изазвала прави политички бум.

- Издат је налог хрватским агентима да не само испитују намере и чињенице око овог пројекта већ да помоћу своје агентуре од утицаја такозваних мокрих послова раде све на минирању пројекта - поручује Спасић.

1. Увођење система који омогућава путовање између земаља само уз поседовање личне карте

2. Заједничке радне дозволе, које ће омогућити људима да раде у све три земље без додатних процедура (ова мера ће директно подићи доступност радне снаге, што ће довести до повећања атрактивности целог региона за привлачење нових инвестиција)

3. Све инспекцијске службе (посебно фитосанитарна и ветеринарска) због слободног и брзог протока робе радиће 24 сата

4. Планирано је обједињавање и формирање заједничког пакета документације потребног за транзит роба у оквиру земаља чланица, што ће подразумевати смањену папирологију

5. Предвиђено међусобно признавање професионалних квалификација у оквиру земаља чланица иницијативе, као и подстицање размене студената и покретање заједничких пројеката за истраживање и развој

6. Успостављање мини-Шенгена. Странци који би дошли у Београд могли без додатних виза да путују у остале земље чланице ове иницијативе и обратно. До краја године грађани Србије и Албаније моћи ће да путују само уз личну карту

7. Србија, Албанија и Северна Македонија планирају јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма путем сарадње у области миграција као и узајамне помоћи у ванредним ситуацијама

Према речима потпредседника парламента Владимира Маринковића, ова иницијатива највише је засметала Хрватима.

Маринковић: Смета им што је Србија неспорни политички и економски лидер региона

- Првенствено због тога јер им смета што је Србија неспорни политички и економски лидер региона и свакодневно јача своју геополитичку позицију. Захваљујући председнику Вучићу, Србија ће и ове године бити шампион по нивоу страних директних инвестиција и по привредном расту не само у региону него и на нивоу целе Европе, а формирање мини-Шенгена ће још оснажити економски утицај Србије и појачати нашу конкурентност - закључује Маринковић.

Прочитајте ОВДЕ  ко то тврди да је Хашим Тачи Србин.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА