Најновије

Насиље према мигрантима могло би чак да помогне Хрватској да добије Шенген!?

Невладина организација Бордер Вајоленс Мониторинг Нетворк у свом извештају за октобар 2019. наводи да хрватска полиција на граничном прелазу Бајаково чак има и подруме мучионице у којима премлаћује и изгладњује мигранте.

Мигранти (Фото: Јутјуб)

Мигранти испред полиције на граници Хрватске и Босне и Херцеговине. „У томе је читава перверзија ситуације. Хрватска има најдужу копнену границу у ЕУ и од ње се очекује да заустави налете оних које ЕУ не жели да уђу. Према томе, докле год буде било прича о претераној употреби силе, док нема мртвих, уверен сам да то Хрватској неће штетити. Напротив, то ће бити доказ да Хрватска озбиљно схвата своју функцију предзиђа Европе“, каже Пуховски.

У припреми извештаја, наводи се у БВМН, активисти за људска права обавили су 30 разговора са мигрантима, а као посебно ужасавајућа прича наводи се постојање подрума на прелазу Бајаково.

„У том су подруму малолетнике, од којих су неки стари само 12 година, службеници хрватске граничне полиције тукли шакама и палицама. Једно сведочење просторију описује као велику, два са четири метра квадратна, до које се долази степеницама које воде испод просторија на граничном прелазу“, пише у извештају.

Све се то догађа у тренутку када је Хрватска добила зелено светло за улазак у Шенгенску зону и похвале од одлазећег председника Европске комисије Жана Клода Јункера.

Парадоксално, али Хрватска се делимично управо таквим поступцима и квалификује за улазак у Шенген, тврди за Спутњик некадашњи председник хрватског Хелсиншког одбора за људска права Жарко Пуховски:

„У томе је читава перверзија ситуације. Хрватска има најдужу копнену границу у ЕУ и од ње се очекује да заустави налете оних које ЕУ не жели да уђу. Према томе, докле год буде било прича о претераној употреби силе, док нема мртвих, уверен сам да то Хрватској неће штетити. Напротив, то ће бити доказ да Хрватска озбиљно схвата своју функцију предворја Европе.“

Тортура миграната

Вести о тортури миграната стално се појављују у јавности из разних извора и полиција их стално демантује, каже Жарко Пуховски. Доказа о тортури нема. Међутим, о томе има превише индиција да би се схватиле само као измишљотине „оних који не воле Хрватску“.

„Треба претпоставити да се полиција нашла у ситуацији која је за њу најгора — да се осећа пренапрегнутом, превише изложеном са разних страна. Са једне стране, долазе им људи преко границе у ружним условима, а са друге стране их прозивају за насиље. Наравно, када се такве ствари догоде, најчешће страдају они који се налазе у полицијским рукама“, каже Пуховски.
У извештају се наводе различите методе тортуре, као што су скидање миграната до голе коже и додиривање њихових полних органа пендрецима, терање миграната да ходају босоноги по хладним потоцима, а подсећа се и да су хрватски медији писали и о „гаражи за мучење“ у Кореници, у коју су полицајци доводили мигранте.

Хрватске тајне службе руше Балканску унију!?  ПрочитајтеОВДЕ  све детаље.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА