Најновије

ОВО ВАМ НИКО НЕЋЕ РЕЋИ ЈЕР ЈЕ ЗАБРАЊЕНО: Није Моралес свргнут због демократије или избора! Ево коме се замерио, а није Америка

Председник Боливије „поднео оставку“ након што је 2017. преузео контролу над земљом од ММФ-а и Светске банке под контролом Ротшилда.

Моралес (Фото: Јутјуб)

Још су 2017. алтернативни медији радо извештавали да је Боливија успела да избаци Ротшилдове банке из земље и поврати њену финансијску независност, не реагујући на финансијски притисак владе Сједињених Држава или банкарских ентитета у власништву Ротшилда.

Пре него што је Ево Моралес преузео функцију председника, Боливија је патила од ефеката штедње и приватизације коју је наметнуо ММФ / Светска банка и која је искористила њене људе и ресурсе. То је такође била најсиромашнија нација Јужне Америке.

Од 2006. године, након што је Моралес дошао на власт, социјална потрошња на програме здравства, образовања и сиромаштва повећала се за преко 45 одсто.

Председник Боливије Ево Моралес истицао је независност своје владе од међународних организација за позајмљивање новца и њихов штетни утицај на државу:

„Организације попут ММФ-а и Светске банке су диктирале економску судбину Боливије и света. Данас можемо рећи да имамо потпуну независност од њих “.

То је било још 2017. Нажалост, није дуго трајало.

Боливијски председник Ево Моралес поднео је оставку у недељу, након што су војни генерали јавно затражили његову оставку, упркос убедљивој победи на реизборима пре само три недеље.

Чим је Моралес одступио, полиција, која је одбила да служи влади, наредила је његово хапшење и извршили су му претрес куће.

У међувремену, конзервативна опозиција радосно је спаљивала заставу староседеоца Боливије са јасном поруком да државни удар означава повратак на власт стране, беле елите која је владала још од времена конквистадора.

Трампова администрација је након тога издала званично саопштење којим не само да подржава државни удар, већ је изјавила и „успели смо“.

Америчка влада се одавно противила Моралесу и програму његове странке Покрет за социјализам у вези са национализацијом ресурса Боливије како би помогла свом народу.

Моралесу је мексичка влада понудила азил. Још је неизвесно да ли ће боливијски народ прихватити нове догађаје, али оно што је јасно то је да Трампова администрација следи много агресивнију политику од Обамине у погледу промене режима.

Случај Боливије је тек најновији у дугом низу америчких пучева у регији. Историчар и бивши званичник Стејт департмента Вилијам Блум израчунао је да су САД срушиле преко 50 влада од 1945. године, а многе од њих у региону сматрају својим “двориштем”.

Руска војна индустрија на прагу усвајања перспективне тенковске ракете „Сокол-В“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА