Најновије

ШИПТАРИ КРЕНУЛИ У КОНАЧНУ ФАЗУ СТВАРАЊА ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ! Зна се коме ће Тирана и Приштина откинути део територије

Албаци све отвореније раде на стварању Велике Албаније, а будући премијер Косова и лидер Самоопредељења Аљбин Курти отворено је и пре полагања заклетве показао жељу за проширењем своје територије!

Шиптари (Фото: Јутјуб)

Курти је у својој изјави у Тузима, а у поверљивом разговору са албанским политичарима из Црне Горе говорио о томе, да је "претходна косовска власт, уместо демаркације границе са Црном Гором, поставила нову границу са којом је Косово изгубило 8.200 хектара земље".

- Грешку је направила наша комисија, која уместо да се ослонила на географске мапе и границе обе федералне јединице из Устава Југославије 1974, она је у обзир узела само катастарске књиге, при чему је терет доказивања пао искључиво на нашу страну. Тиме је Косову учињена велика штета - казао је Курти црногорским медијима.

Он је напоменуо да жели "чим преузме дужност новог премијера, да се састане са председником Владе Црне Горе Душком Марковићем, са властима у Подгорици и види шта се може урадити".

- Размотрићемо могућности и потрудити се да у овом договору не буде губитника. Верујем да ћу наићи на разумевање друге стране. Уосталом, имамо споразум између председника Тачија и Филипа Вујановића од 16. фебруара 2018. о корекцији демаркације, који нам у томе може помоћи - казао је Курти, који је тако још једном црногорској јавности указао на чињеницу да су црногорске власти "муљале" са територијом државе, као да је њихова прћија, и то после склапања међународних споразума.

То је средином и крајем минулог лета својим изјавама предочавао и Рамуш Харадинај, причајући о "договору са црногорским државницима о корекцији демаркациона линије", као да је то већ готова ствар. Ћутање званичне Подгорице само је подгрејавало овакве сумње.

Подсећања ради, "Споразум о државној граници између Црне Горе и републике Косово", потписан је у Бечу 26. августа 2015. године. У Скупштини Црне Горе ратификован је 28. децембра 2015. године, а у Скупштини "републике Косово" после силних скандала због чега је Курти и хапшен, 30. маја 2018. године, након чега је Споразум ступио на снагу 4. јуна 2018. године.

Пре неколико година, Аљбин Курти је са групом посланика ушао осам километара у територију Црне Горе, почупали су и побацали ознаке и нове границе "успоставили" побадањем косовских табли дубоко на територији Црне Горе, док је полиција мирно посматрала нечувено дивљање.

Претензије на величку Бјелуху и Чакор су опасна ствар. Добри комшијски односи негују се, првенствено, поштовањем међе. То је неписани закон и код Величана и Албанаца, особито Руговаца. Чакор је Источни Ловћен Црне Горе и Албанци могу да забораве сан о граници на њему.

Да се Албанци заиста уједињују говори и чињеница о укидању граница, али и о заједничком маршу из Тиране до споменика Адему јашарију чију ће колону предводити Куртијево Самоопредељење.

Укида се цензус, за успех референдума довољна само већина. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости/ Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА