Најновије

ТУРЦИ УСПЕЛИ ДА УХВАТЕ РУСЕ НЕСПРЕМНЕ! Заветовали се на наставак операције "Пролеће мира"!

Изјава турског министра иностраних послова Мевлута Чавушоглуа о неуспеху Русије да испуни своја обећања и његове претње да ће наставити војну операцију Анкаре на северу Сирије биле су изненађујуће, изјавио је у уторак новинарима портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков.

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу (Фото: јутјуб)

„Руско министарство одбране изненадило се кад је чуло изјаву турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа о наводном руском испуњењу својих обећања, као и о његовим претњама о операцији на северу Сирије“, рекао је. „Изјава турског врха дипломате која позива на војне активности може повећати тензије на северу Сирије уместо да их ублажи у складу са заједничким меморандумом који су потписали председници Русије и Турске“, додао је Конашенков.

Према турском листу Јени Сафак, Чавушоглу је у понедељак рекао да је Анкара спремна да настави операцију “Пролеће мира” на северу Сирије у случају да јединице за заштиту Курда, вођене од стране Курда, не успеу да повуку своје борце са турско-сиријске границе. Турски министар спољних послова такође је оптужио Вашингтон и Москву да нису подузели потребне кораке у оквиру споразума које су постигли с Анкаром.

9. октобра Турска је покренула војну инвазију на север Сирије, назвавши је операцијом Пролеће мира, а извеле су је оружане снаге Турске и Слободна сиријска војска подржана од Анкаре. Турска влада тврдила је да јој је циљ био да очисти погранично подручје онога што назива "терористима" (широка ознака курдских снага у Анкари) и успостави 30 км дугачку тампон зону на северу Сирије, где живи преко 3 милиона сиријских избеглица, који су одбегли у Турску. Дамаск је означио операцију као агресију, а међународна заједница је осудила потез Анкаре.

17. октобра, Сједињене Државе, које је заступао потпредседник Мајк Пенце, постигле су споразум са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом о паузирању операције. Турска је пристала на 120-сатно примирје како би курдске јединице које чине коалицију Сиријских демократских снага могле да напусте подручја пограничне безбедносне зоне коју Анкара покушава да створи.

22. октобра, председник Русије Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потписали су меморандум о заједничким акцијама за решавање ситуације на североистоку Сирије. Јединице руске војне полиције и сиријске трупе распоређене су у подручја у близини зоне “Пролећа мира” у Турској. Курдским јединицама је дато 150 сати да се повуку из зоне дужине 30 км дуж границе са Сиријом и Турском.

Повлачење је завршено до 29. октобра, а 1. новембра руска војна полиција и турске трупе покренуле су заједничке патроле у ​​областима источно од реке Еуфрат.

Која два кључна града је ослободила Сиријска арапска војска, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА