Најновије

УН И ЕУ ДЕМАНТУЈУ АМЕРЕ: Јеврејска насеља на палестинској територији крше међународно право!

Амерички државни секретар Мајк Помпео саопштиоје да САД не сматра више да су јеврејска насеља у супротности с међународним правом.

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Канцеларија високог комесара за људска права Уједињених нација је поручила да изградња јеврејских насеља на окупираном палестинском подручју представља "кршење међународног права", јавља Анадолија.

У саоштењу се наводи да је то већ дуго добро познати став УН-а који се неће мењати.

Руперт Колвил, Пр ове организације, у обраћању новинарима у Женеви је подсетио на одлуку Сједињених Америчких Држава према којој Вашингтон јеврејска насеља на Западној обали више не сматра илегалним.

"Као саставни део УН-а можемо рећи да изградња јеврејских насеља представља кршење међународног права", казао је Колвил, додајући да је врло битно поштовати норме међународног права.

"Одређена промена у смислу политичке ситуације у држави не мења и међународно право нити одлуке Међународног суда правде и Већа безбедности УН", рекао је Колвил.

Помпеова најава

Европска унија и даље верује да је израелско насељавање на окупираној палестинској територији незаконито према међународном праву и да су тиме нарушени изгледи за трајни мир, изјавила је европска шефица дипломатије Федерика Могерини.

"ЕУ позива Израел да обустави све активности око насељавања, у складу са својим обавезама као окупациона сила", навела је Могерини у саоштењу, пренео је Ројтерс.

Амерички државни секретар Мајк Помпео саоштио је у понедељак како планира објавити да САД ублажава позицију о градњи израелских насеља на окупираној Западној обали и да ће САД одбацити правно мишљење Стејт Департмента из 1978. године које сматра да изградња насеља на окупираним територијама није у складу с међународним правом, преноси Танјуг.

Такав нови став САД изазвао је бројне реакције.

Палестина осуђује изјаву Помпеа

ПР палестинског председника Махмуда Абаса, Набил Абу Рудене осудио је изјаву америчког државног секретара Мајка Помпеа, да САД ублажава позицију о градњи израелских насеља на окупираној Западној обали, и додао да је то по међународном праву нелегално.

"Америчка администрација је изгубила свој кредибилитет да имала било какву будућу улогу у мировном процесу", рекао је он, објавио је АП.

Из кабинета израелског премијера Бењамина Нетанијахуа одлука је поздрављена уз коментар да је промена политике "исправљање историјске грешке" која се односи на насеља.

"Ова политика одражава историјску истину да јеврејски народ нису страни колонисти у Јудеји и Самарији (израелски називи за Западну обалу)", наводи се у саопштењу.

Ханселов Меморандум

Нетанијахуов ривал Бени Ганз, такође је поздравио Помпеово саопштење рекавши да оно показује чврст став према Израелу и посвећеност сигурности и будућности читавог Блиског истока.

Правно мишљење о насељима из 1978. године познато је као Ханселов Меморандум, а заснива се делимично на Женевској конвенцији о забрани насељавања цивила на окупираној територији.

Израел је освојио Западну обалу и источни Јерусалим 1967. године у блискоисточном рату након чега је отпочео убрзано да насељава тај део.

Израел срушио палестинске куће

Израелске снаге срушиле су још три куће палестинских породица у Источном Јерусалиму и на Западној обали, јавља Анадолија.

Куће су срушили уз образложење да није имала потребне дозволе. Очевици наводе да су срушене куће на подручју Хеброна и избегличког кампа Ал-Аруб.

Израелске снаге направиле су полицијски кордон и ником нису дозволили да се приближи објекту. Дошло је и до напетости и мањих сукоба између Палестинаца који су желели да спрече рушење и израелских снага. 

Војници су интервенисали сузавцем, гуменим и бојевим мецима.

Према подацима палестинских извора, само прошле године у Источном Јерусалиму и на Западној обали срушено је 538 кућа и пословних објеката.

Из Уреда за координацију хуманитарних активности УН-а наведено је да је прошле године у Источном Јерусалиму срушено 177 кућа.

Одбијање захтева

Израелске власти готово свим Палестинцима који траже грађевинске дозволе одбацују захтеве, а неколико хиљада објеката могло би бити срушено, јер немају потребне дозволе.

Палестинци тврде како овај процес нема никакво правно упориште и да је само део израелских политика застрашивања и јеврејизације града.

Исто тако, у већини случајева трошкове рушења објекта морају платити особе чији је објект срушен.

Палестинска страна тврди да су израелске снаге од 1967. у Источном Јерусалиму срушиле више од 5.000 кућа Палестинаца.

Прочитајте ОВДЕ   коју је баснословну суму Индија унапред платила за руски С-400!

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА