Најновије

АМЕРИКА КОНАЧНО НАХВАЛИЛА БЕОГРАД: Србија је напредовала у борби против тероризма, али...

Стејт департмент је у годишњем извештају о борби против тероризма у 2018. години оценио да је Србија ојачала напоре у борби против тероризма, наставила сарадњу са међународним партнерима, као и да је чланица глобалне Коалиције за борбу против Исламске државе.

Српски специјалци су увек спремни да делују (Фото: Јутјуб)

У Србији 2018. није било терористичких напада и забележен је мали број регрутовања од стране Исламске државе, наводи Стејт департмент у делу извештаја посвећном Србији у коме се наводи да као главне терористичке претње остају потенцијални трансфер новца и оружја кроз регион, повратак страних бораца, ревитализација терористичих идеологија и прилике за саморадикализацију.

У извештају се додаје да су "неискуство и унутрашње бирократске препреке" ограничиле допринос Србије глобалној коалицији.

Констатује се да су надлежне службе напредовале, али да им је и даље потребно побољшање у раду.

У извештају се наводи и да систем за контролу возила и путника на граници функционише, али да централизација података иде споро.

Србија законски забрањује учешће у оружаним сукобима у другој земљи, у складу са резолуцијом 2178 Савета безбедности УН али, како пише у извештају, још није развила потребне системе за прикупљање података о путницима.

Како се подсећа, у Србији су на снагу ступили Закон о замрзавању имовине и спречавања тероризма и Закон о спречавању прања новца, који усклађују српско законодавство са међународним стандардима.

У извештају се, такође, подсећа да у Србији још није именован национални координатор за борбу против екстремизма.

У делу посвећеном Косову, Стејт департмент подсећа да је више од 400 мушкараца, жена и деце са Косова путовало у Сирију и Ирак како би се придружили Исламској држави, као и да је око 70 тих грађана изгубило живот.

Око 130 грађана са КиМ вратило се на КиМ, док је око две стотине остало у зони конфликта, наводи се у извештају.

"Безбедност и политичка ситуација на северу Косова настављали су да ограничавају способност владе да спроводи извршну власт у том региону, иако је влада успешно интегрисала српске судије, тужиоце и запослене у косовске правосудне институције у октобру 2017, проширујући правосудну власт и приступ грађана правосудним органима", оцењује се у извештају Стејт департмента.

Додаје се "да на КиМ није било извештаја о терористичким инцидентима 2018. године".

Влада у Приштини наставила је да, како оцењује Стејт департмент, током 2018. демонстрира политичку вољу да се бори против терористичких претњи, изменама закона и јачањем безбедности на границама, уз значајну подршку САД.

У ефикасном руковођењу случајевима тероризма, власти у Приштини је током 2018. ометало ограничено искуство и ресурси, наводи се у годишњем извештају Стејт департмента.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Александар Вучић заказао хитну седницу врха СНС.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА